“HÖSTSONATEN”

Höstsonaten

Anne Sofie von Otter als Charlotte Andergast en Koor. (Foto: Sakari Viika)

Höstsonaten (Herfstsonate), Finse opera van Sebasian Fagerlund op een Zweeds libretto van Gunilla Hemming gebaseerd op de gelijknamige film (1978) van Ingmar Bergman. Opdrachtwerk van de Finse Nationale Opera, gecreëerd op 23 september 2017. Te zien op Operavision.

Charlotte Andergast: Anne Sofie von Otter
Eva: Erika Sunnegård
Viktor: Tommi Hakala
Helena: Helena Juntunen
Leonardo: Nicholas Söderlund

Orkest en Koor van de Finse Nationale Opera
Dirigent: John Storgårds
Regie:Stéphane Braunschweig

Muzikaal:
Scenisch:

Gratis opera’s beleven op Internet is niet nieuw. Arte Concert brengt sinds jaren geregeld nieuwe producties en oudere opnames zijn te vinden op Youtube. Ook The Opera Platform is volkomen gratis, maar verdwijnt binnenkort definitief van het Net. Maar geen nood, de dienst wordt vervangen door Operavision. Wij gingen daar een kijkje nemen en kozen deze nieuwe Finse opera uit om de ”streamingdienst” te testen. De kwaliteit blijkt goed, in “high definition”, en de opera is degelijk ondertiteld in het Engels of in het Frans.

Een opera gebaseerd op een film van Ingmar Bergman is natuurlijk geen lachertje, zeker Höstsonaten, het verhaal van een beroemde pianiste, Charlotte Andergast (Ingrid Bergman in de film), die voor haar carrière haar kinderen verwaarloosd heeft en deze na een afwezigheid van zeven jaren een bezoek brengt. De dochters zijn Eva (Liv Ullmann in de film) die onlangs haar drie-jaar oud zoontje verloor en Helena, een mentaal gehandicapte die destijds door Charlotte in een instelling geplaatst werd, maar nu bij Eva woont.
De opera is overwegend een lange confrontatie tussen Charlotte en Eva. Aanvankelijk gaat het er nog fatsoenlijk aan toe, maar als de emoties los komen slingeren zij elkaar een reeks verwijten naar het hoofd, waardoor de opera eindigt zonder verzoening. De volledige inhoud leest U hier.

De rol van Charlotte werd voor de mezzosopraan Anne Sofie von Otter gecomponeerd, een rol die haar als het ware op het lijf geschreven staat. Het jarenlange verwijt dat zij een koele kikker zou zijn, werkt hier natuurlijk in haar voordeel.

Zij imponeert door haar intelligente voordracht en haar precies gevoerde stem als de hopeloos egoïstische en emotionele kreupele zoals haar dochter haar noemt.

Erika Sunnegård is in de rol van Eva al even overtuigend, een prachtige, heldere sopraan die een stemdramatiek meebrengt van het hoogste gehalte. Jammer dat zij haar bedrukte gelaatsuitdrukkingen niet wat meer weet te nuanceren.

De invalide en soms hysterische dochter Helena is een weinig dankbare partij, maar Helena Juntunen maakt er met haar kristalheldere sopraanstem het beste van. De mannen spelen in deze door vrouwen gedomineerde opera maar een bescheiden rol. Het stemcontrast is echter welkom, zeker als ze zo goed gezongen worden als door de bariton Tommi Hakala als Viktor, de man van Eva, en de basbariton Nicholas Söderlund als Leonardo, de overleden man van Charlotte die in flashbacks nog even aan het woord mag.

Een dergelijk gegeven verdraagt natuurlijk geen regie-experimenten en dat heeft Stéphane Braunschweig gelukkig ingezien. De rolstoel van Helena is hier niet het vaak gebruikte gadget van het moderne regietheater, maar een onmisbaar element van het gegeven.

Finnen kennen wel iets van opera. Van alle Noord-Europese landen hebben zij de rijkste operatraditie met componisten als Aulis Sallinen, Aarre Merikanto, Uumo Klami, Einojuhani Rautavaara, Kaija Saariaho e.v.a.
Sebastian Fagerlund is geen uitzondering, zijn muzikale stijl is compact, kernachtig en ligt steeds aangenaam in het oor.
Het orkest en het koor van de Finse Nationale Opera o.l.v. John Storgårds maakten er alleszins een meeslepend dramatische en theatrale uitvoering van.

Te zien / te beluisteren tot 22 maart 2018: https://www.operavision.eu/en/library/performances/operas/autumn-sonata

G.M. (Gepubliceerd op 16/10/2017)

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.