“FRIZZARE”. ZOMAAR EEN KOOR, MAAR NIET ZÓMAAR EEN KOOR…

Petite Messe Solennelle

Petite Messe Solennelle

Petite Messe Solennelle

Petite Messe Solennelle

De dirigent en de solisten

Esther van Dijk

Esther van Dijk

Verzameld in meer dan 10.000 koren zijn er in Nederland 1.700.000 actieve koorzangers. Vergelijk dat ontzagwekkende aantal eens met de schamele 4.000 leden van een schietsportvereniging en de beschamende 150 beoefenaren van de curlingsport. Soms overtreft de werkelijkheid onze stoutste fantasieën. Een van die 10.000 koren is het uit Roderwolde afkomstige operakoor Frizzare. Het koor staat onder leiding van operazangeres Esther van Dijk. Van Dijk in een interview: “Weet je, opera was vroeger een vorm van volksmuziek, waarbij het publiek niet alleen ademloos naar de zang, maar ook naar het verhaal daarachter en de vaak prachtige kostumering luisterde en keek. Echt, er is niets elitairs aan opera. Integendeel, de muziek is prachtig en dat probeer ik uit te dragen.”  Dit kan men in Drenthe gewoon zeggen, zonder voor sancties te hoeven vrezen. Bravo Drenthe, Brava Esther!

Door een bizarre loop van omstandigheden (hoe anders?) kwamen wij op 21 april jl. in het sympathieke dorp Norg terecht. Mijn eerste, vluchtige indruk was: op de terrassen práát men hier met elkaar in plaats van elkaar toe te schreeuwen. Hoe heerlijk niet-Amsterdams! Op een dergelijk terras hadden wij in de namiddagzon plaatsgenomen met een karafje Sauvignon Blanc, geserveerd door ‘n skier wichke (= een knappe jongedame). Het leven was uit te houden zo. Het kostte mij enige moeite om mij weer uit deze omgeving los te trekken. Immers een oud Drents spreekwoord zegt As d’r nen Mona Lisa op de baank zit, kriegie nen kearl ’t hoes nich oet.

 

Denkraam

Maar de plicht riep en wij dienden onze schreden te richten naar de tegenoverliggende Sint-Margaretakerk op de Brink van Norg, alwaar het koor Frizzare, samen met solisten Esther van Dijk (mezzo), Bert Suhlman (bariton), Mirjam To Lam Loi (sopraan) en Hendrik Vonk (tenor), de Petite Messe Solennelle zou uitvoeren. Nu dient men bij amateuruitvoeringen uiteraard een ander denkraam in het brein te schuiven dan bij een professionele uitvoering. Natuurlijk waren het geen Ambrosian Singers onder leiding van Claudio Scimone met Katia Ricciarelli, Margarita Zimmermann, José Carreras en Samuel Ramey. Men dient zich als recensent, die nu meer onderdeel van het publiek is, te concentreren op de speelvreugde en het hartverwarmende der muzikale gezamenlijkheid. Dit zij zonder enig dedain gezegd. En vanuit die visie kan ik met een gerust hart zeggen: dit was een bijzonder mooie avond. Het koor overtrof ruim mijn verwachtingen: zonder de andere koorleden te kort te doen: de sopranen waren fantastisch. Het koor als geheel: absoluut geen straf om naar te luisteren, veel muzikale vreugde en een puik resultaat. Bravi tutti.

Ook wat de solisten betreft kwamen de bezoekers niets te kort. Jammer dat Hendrik Vonk problemen met zijn keel had, maar hij sloeg zich er kranig doorheen. Mezzo Esther van Dijk was naast zangsolist tevens dirigent, een combinatie die hier goed uitpakte doordat zij beide activiteiten godzijdank niet tegelijkertijd maar kort ná elkaar uitvoerde. Mirjam To Lam Loi zong weer prachtig zoals we dat van haar gewend zijn, en Bert Suhlman was voor mij een zeer prettige verrassing.

In margine. In het kader van het Brandts Buys Festival  http://www.401nederlandseoperas.nl/nl/brandts-buys-festival.html is er een cd uitgebracht getiteld Micarême waarop Hendrik Vonk enkele liederen van Brandts Buys zingt. Warm aanbevolen. Inlichtingen bij: René Seghers, info@401DutchDivas.nl

Terug naar Norg waar Frizarre en solisten, en natuurlijk pianist en harmoniumbespeler, ons een uiterst plezierige avond bezorgden, waarbij wij alleen maar kunnen aantekenen: de thuisblijvers (en dat geldt inzonder voor Norgs notabelen) hebben gruwelijk ongelijk gekregen, moge eeuwige wroeging hun deel zijn!

 

Olivier Keegel (Gepubliceerd op 24/4/2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.