“L’AMOUR DE LOIN”

L'Amour de loin

Eric Owens als Jaufré Rudel. (Foto: Ken Howard. Metropolitan Opera)

“L’Amoir de loin”, opera van Kaija Saariaho op een libretto van Amin Maalouf. Gecreëerd op de Salzburger Festspiele op 15 augustus 2000. Productie van de Metropolitan Opera te New York, wereldwijd in bioscoopzalen vertoond op 10 december 2016.

Jaufré Rudel: Eric Owens
Le pélerin: Tamara Mumford
Clémence: Susanna Phillips

Metropolitan Opera Orchestra & Chorus
Dirigent: Susanna Mälkki
Regie: Robert Lepage

Muzikaal:
Scenisch:

Opera’s die gecomponeerd werden na de tweede helft van de twintigste eeuw brengen het zelden tot een repertoirewerk. “L’Amour de loin” vormt een uitzondering. De opera werd sinds zijn creatie in 2000 in verschillende operahuizen in Europa, de Verenigde Staten en Canada opgevoerd. Zelfs het Festival van Vlaanderen bracht een concertante uitvoering in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel met de bezetting van de creatie in september 2000.
Nochtans is het geen boeiend of vermakelijk werk. De handeling is gesitueerd in de twaalfde eeuw, er zijn slechts drie personages en er is zo goed als geen actie.
Wat verklaart het succes van deze opera over een troubadour die gedurende meer dan twee uur zijn liefde uitdrukt in uitsluitend minnezangen aan een verre geliefde? Als hij die geliefde naar het einde van de opera toe eindelijk ontmoet, sterft hij door een niet verder verklaarde oorzaak.

De muziek van Kaija Saariaho, zonder ooit tot felle klankuitbarstingen te komen, is bijzonder meeslepend, melodieus ook en ze slaagt er in de toeschouwer / luisteraar in een soort trance te brengen. De teksten van Amin Maalouf zijn bijzonder mooi, poëzie van de bovenste plank, die aanvankelijk wat oubollig overkomt, maar je daarna volkomen in zijn greep krijgt.

Voor een opera die het moet hebben van ingetogenheid, declamatiekunst en poëzie is de keuze van de zangers primordiaal en daar heeft de MET toch wel een risico genomen door Eric Owens de rol van Jaufré Rudel toe te vertrouwen. Wij herinneren ons zijn fenomenale Alberich in de laatste productie van “De Ring” in de MET, waar hij met zijn sonore basbariton de sterren van de hemel zong.

De stap naar deze Frans zingende troubadour is groot en wij kunnen slechts onze bewondering uitdrukken voor de inzet waarmee hij deze partij benadert. Maar het blijft een misbezetting. Eric Owens is meer een bas dan een bariton, zijn hoogte is genepen en ondanks zijn goede stembeheersing komt zijn personage geforceerd over. Zijn Franse dictie was behoorlijk, maar nooit spontaan. Wat zou Ludovic Tézier van de rol gemaakt hebben?

Wij waren meer opgetogen met zijn geliefde Clémence, hier vertolkt door Susanna Phillips, een lyrische sopraan met een kristalhelder timbre en een fraaie, subtiele tekstbeheersing. Zij is zoals Jaufré haar dichterlijk voorstelt: “Belle, sans l’arrogance de la beauté”, mooi zonder de arrogantie van de schoonheid. Jammer dat zij enkele onzuivere aanzetten had, die haar sterrenwaardering toch met een half puntje laten zakken.
De pelgrim, “the go-between” tussen de twee verre geliefden, werd smaakvol gezongen door de mezzosopraan Tamara Mumford.

Onder de muzikale leiding van Susanna Mälkki speelde het orkest uiterst suggestief en met schitterende kleurenschakeringen, een sfeertekening die meer dan eens aan Debussy deed denken. Het koor heeft geen prominente rol in deze opera, maar de korte interventies waren zeer stemmig en gaven mooi het middeleeuws karakter van het gegeven weer. Het koor van de Metropolitan Opera zong zoals steeds met veel zorg en discipline.

De enscenering van Robert Lepage was weinig aantrekkelijk. De metalen lift, de rechtlijnige uitbeelding van de zee, het zag er allemaal even koel en kunstmatig uit. Hoeveel mooier (en goedkoper!) was het niet geweest met een paar eenvoudige projecties?

De volgende productie is “Nabucco” van Giuseppe Verdi op 7 januari 2017.

G.M. (Gepubliceerd op 23/12/2016)