“FLORENCIA EN EL AMAZONAS”

florencia1_s

 

“Florencia en el Amazonas”, opera van Daniel Catán op een libretto van Marcela Fuentes-Berain. Gecreëerd in het Wortham Theater Center door Houston Grand Opera op 25 oktober 1996. Productie van de Jacobs School of Music (Indiana University) in het Musical Arts Center te Bloomington op 14 oktober 2016.

Florencia : Kaitlyn Johnson
Rosalba : Tabitha Burchett
Paula : Courtney Jameson
Arcadio : Andres Acosta
Riolobo : Reuben Walker
Alvaro : Julian Morris
Capitán: Jeremy Gussin

Orchestra & Chorus of the Jacobs School of Music
Dirigent: David Neely
Regie: Candace Evans

Welke operaliefhebber kent in onze contreien de “Jacobs School of Music”? Nochtans is het meer dan de moeite waard om hun site te bezoeken en kennis te maken met de tientallen opera’s die zij aanbieden in “streaming video”. Naast het gebruikelijke operarepertoire vindt je er ook enkele gekende opera’s die niet op DVD en/of Blu-Ray beschikbaar zijn. Zo zagen wij er recent “Dead man walking” van Jake Heggie, “Akhnaten” van Philip Glass en “The last savage” van Gian-Carlo Menotti. Er zijn ook enkele rariteiten die verrassen door hun mooie muziek: “The tale of Lady Thi Kinh” van P.Q. Phan en “Vincent”, een opera van Bernard Rands over het leven van Vincent Van Gogh.

Opmerkelijk is dat elk van deze opera’s met twee verschillende bezettingen beschikbaar is, wat je toelaat kennis te maken met een onbekend werk en het meteen met andere stemmen in een verschillende interpretatie terug te horen/te zien.
De term “school” laat ten onrechte veronderstellen dat de opera’s met leerlingen bezet zijn die nog geen echte professionaliteit uitstralen. Wij waren verrast over de kwaliteit van de zangers en meer nog over de orkestrale begeleiding. Bij de dirigenten waren wij verbaasd Arthur Fagen tegen te komen, geen onbekende voor oude getrouwen van de Vlaamse Opera in Antwerpen, aangezien hij er van 1983 tot 1986 vaste dirigent was.

De ensceneringen zijn traditioneel en alle opera’s zijn Engels ondertiteld. De visuele kwaliteit van de oudere producties is minder goed dan de recente opnames.

“Florencia en el Amazonas” kan “gestreamd” worden in verschillende kwaliteiten tot H264-1920×1080. Dat is HD op zijn best! Het volledige programmaboekje is beschikbaar in pdf-formaat.

Met de Mexicaanse componist Daniel Catan maakten wij kennis door een opvoering van zijn opera “Salsipuedes” (2004) in het Theater Hagen in 2009 en door de opname van “Il Postino” (2010) door de Opera van Los Angeles met Placido Domingo als Pablo Neruda en Charles Castronovo als Mario Rueppolo. Jammer dat deze opname niet ondertiteld is!

“Florencia en el Amazonas” dateert al van 1996 en gaat over een beroemde sopraan, Florencia Grimaldi, die naar haar geboorteplaats Manaus terugkeert om er in het locale operahuis een reeks voorstellingen te zingen. Ze hoopt op die manier terug in contact te komen met haar jeugdliefde Cristobal. Manaus is gelegen in het hartje van het Amazonewoud en slechts te bereiken door per stoomboot de Amazonestroom op te varen. De wisselwerking tussen Florencia en de andere passagiers vormt de ganse inhoud van de opera. Bij de aankomst in Manaus worden de reizigers echter in quarantaine geplaatst omdat er een cholera epidemie uitgebroken is. Niemand mag aan land, de operavoorstellingen gaan niet door en er is geen ander alternatief dan terug de Amazone af te varen. Tenzij er iets magisch gebeurt…

Catan componeerde voor dit eenvoudige gegeven een bijzonder welluidende partituur, ongetwijfeld neoromantisch, maar welke operaliefhebber kan bezwaar hebben tegen een harmonieuze toonzetting met mooie aria’s en aangenaam klinkende ensembles? Zeker als ze zo mooi gezongen zijn als in deze opname met twee verrukkelijke sopranen en een verdere bezetting die amper wensen onvervuld laat.

Nieuwsgierig naar al dat moois? Klik hier om het te ontdekken!

G.M. (Gepubliceerd op 10/11/2016)