ARTE CONCERT – “GOPLANA”

Goplana

Arnold Rutkowski als Pins Kirkor en koor (Foto: http://teatrwielki.pl)

“Goplana”, opera van Wladyslaw Zelenski op een libretto van Ludomila Germana, gebaseerd op de tragedie “Balladyna” van Juliusza Slowackiego. Gecreëerd te Krakau op 23 juli 1896. Productie van de Poolse Nationale Opera te Warschau, november 2016. Opname te zien op Arte Concert.

Goplana, een boosaardige godin: Edyta Piasecka
Skierka, dienares van Goplana: Karolina Solomin
Chochlik, dienares van Goplana: Anna Bernacka
Alina, jonge dochter van de weduwe: Katarzyna Trylnik
Balladyna, oudste dochter van de weduwe: Wioletta Chodowicz
De weduwe: Malgorzata Walewska
Kirkor, een Prins: Arnold Rutkowski
Grabiec, een boer, minnaar van Balladyba en begeerd door Goplana: Rafal Bartminski
Kostryn, Ridder in dienst van de Prins: Mariusz Godlewski

Koor & Orkest van de Poolse National Opera
Dirigent : Grzegorz Nowak
Regie : Janusz Wisniewski

Muzikale waardering:
Scenische waardering:

De negentiende eeuw is ongetwijfeld de gouden eeuw van de opera. Wat wij geregeld te horen / te zien krijgen in onze operahuizen is slechts een kleine fractie van wat er destijds gecreëerd werd. Bij het doorbladeren van Loewerbergs “Annals of Opera” staan wij steeds versteld van het aantal componisten en werken waar wij nog nooit een noot van gehoord hebben. Natuurlijk zijn dat allemaal geen meesterwerken, maar sommige opera’s lonen zeker de moeite om er kennis mee te maken.

“Goplana” van Zelenski behoort daar beslist bij. De creatie in 1896 was succesvol en de opera werd meteen in verschillende operahuizen in Polen opgevoerd. Het werk geraakte echter niet over de Poolse grenzen, hoewel het libretto in 1899 in het Tsjechisch vertaald werd.

De huidige reeks opvoeringen in het Wielki Theater had onze aandacht al weerhouden, maar het is niet voor iedereen weggelegd om zomaar even voor een onbekende opera naar Warschau te reizen. Wij zijn daarom “The Opera Platform” en “Arte Concert” dankbaar dat zij ons de gelegenheid bieden om vanuit onze luie zetel kennis te maken met dit laatromantisch werk, boordevol hartstochtelijke en melodieuze muziek.

Lees hier de inhoud van de opera.

Er zijn niet minder dan drie grote sopraanrollen: een coloratuursopraan voor Goplana, een lyrische voor Alina en een dramatische voor Balladyna. Alle drie zijn uitstekend gezongen. Er komen ook twee tenors bij te pas: een typisch Slavische tenor voor Prins Kirkor waarvan de openingsaria zo uit een opera van Tschaikowsky gegrepen lijkt en de onfortuinlijke Grabiec die door Goplana in een treurwilg veranderd wordt. Een kernachtige bariton voor de rol van Kostryn bekroont deze sterke bezetting.

Opmerkelijk is het koor dat steeds opgesteld wordt als een compacte menigte, zich vaak met kleine ritmische stapjes beweegt en een reeks schilderijen uitbeeldt waarbij ons o.a. “De regentes in het Oudemannenhuis” van Frans Hals, de “Kruisiging” van Emil Nolde en “De aardappeleters” van Vincent van Gogh opvielen.

De opera is Engels ondertiteld en kan in verschillende beeldkwaliteiten bekeken (en eventueel gedownload) worden.

Klik hier om de opera te starten.

G.M. (Gepubliceerd op 22 november 2016)