ARTE CONCERT – “COSI FAN TUTTE MADE IN FRANCE”

Cosi fan tutte Aix-en-Provence 2016

 

Opera van Wolfgang Amadeus Mozart op een libretto van Lorenzo Da Ponte.Cosi fan tutte” werd gecreëerd op 26 januari 1790 in het Burgtheater te Wenen. Productie van het Festival van Aix-en-Provence. Opname in het Théâtre de l’Archevêché op 8 juli 2016. Te zien op Arte Concert.

Fiordiligi : Lenneke Ruiten
Dorabella : Kate Lindsey
Despina : Sandrine Piau
Ferrando : Joel Prieto
Guglielmo : Nahuel di Pierro
Don Alfonso : Rod Gilfry

Cape Town Opera Chorus
Freiburger Barockorchester

Dirigent: Louis Langrée
Regie: Christophe Honoré

De opname begint met een documentaire over het koloniale Afrika van het begin van de vorige eeuw, begeleid met etnische Afrikaanse muziek. Als Mozart’s muziek eindelijk weerklinkt, is dat om een verkrachting van een inboorlinge door Guglielmo in beeld te brengen, naast martelen, stampen en aftroeven van zwarten door blanken. “On connaît la chanson”: die “och arme” brave negers die zo gebrutaliseerd worden door die “foei zo slechte” blanken.
Zo gaat het de ganse voorstelling door, tot vervelens toe. Er is geen moment of er staat wel ergens een zwarte te kronkelen, te knikken of te buigen. We gaan hier niet al de onsmakelijke en absurde details van deze enscenering opsommen, de lezers die het willen ondergaan hebben de opname ter beschikking.
De regisseur die daar voor tekent is Christophe Honoré. Hoe blind fanatiek en onmuzikaal moet je wel zijn om een opera van Mozart te overgieten met zo’n misplaatste exotische saus.

Hoe beoordeel je trouwens de tijdgeest waarin onze grootouders leefden? Wat toen normaal was, vinden wij bezwaarlijk. Hoe zal onze tijdgeest binnen honderd jaar beoordeeld worden? Misschien dat onze klein- kleinkinderen wel schaterlachen over onze schaapachtige fijngevoeligheid en absurde tolerantie?
Wil Christophe even zijn hoofd uit het zand halen om kennis te maken met de recente film “Made in France”. Dan beseft hij misschien dat die deugdzame Afrikaantjes toch niet allemaal zo onschuldig zijn.

Cosi fan tutte Aix-en-Provence 2016

Kate Lindsey als Dorabella (links) en Lenneke Ruiten als Fiordiligi (rechts) flirtend met soldaten. (Foto ©Pascal Victor/Artcomart)

Maar genoeg erover, laat ons overstappen naar het muzikale gedeelte van deze productie.“Cosi fan tutte” is een opera die in de eerste plaats om goede zangers vraagt en het Festival van Aix-en-Provence heeft dat gelukkig beseft en een sterke bezetting samengebracht.

Lenneke Ruiten is voor ons geen onbekende. Naast kleine rolletjes in Salzburg en Baden-Baden, hoorden wij haar ook als een mooie Ophélie in “Hamlet” van Ambroise Thomas in de Brusselse Munt in 2013. De stap naar Mozart is natuurlijk groot en haar mooi getimbreerde sopraanstem had het niet steeds gemakkelijk in de aartsmoeilijke aria’s van Fiordiligi, maar buiten enkele korte intonatieproblemen klonk zij schitterend. Ook Kate Lindsey klonk charmant en zeer licht als Dorabella. Minder geslaagd vonden wij de Despina van Sandrine Piau, die er helemaal niet uitzag als een vrolijke, luchtige kamermeid, maar de allures had van een tragédienne die zich als dusdanig verplicht voelde om een serie misplaatste hoge noten ten beste te geven. Was dat ook in opdracht van de regisseur?

Bij de mannen ging het al even vlot. Joel Prieto had als Ferrando een iets zwaardere tenorstem dan wij voor de rol gewoon zijn, maar hij had toch de vereiste souplesse en een bekoorlijke helderheid. Hij contrasteerde mooi met de kernachtige Guglielmo van Nahuel di Pierro. De enige teleurstelling was Rod Gilfry die onstabiel en geforceerd klonk als Don Alfonso.

Het Freiburger Barockorchester was natuurlijk het juiste ensemble op de juiste plaats. Een voortreffelijke individuele technische beheersing, een perfecte ensembletechniek, het is allemaal aanwezig en klinkt onberispelijk. Het Cape Town Opera Chorus stond in voor de korte koorinterventies.
Louis Langée dirigeerde met pit en veel overgave, al vragen wij ons voor bepaalde vrijheden toch af wat een dirigent naast de regisseur nog effectief in de pap te brokken heeft.

De opname is zeer goed. HD kwaliteit, beeldverhouding 16:9 en een vinnige beeldregie van Philippe Béziat. Frans of Duits ondertiteld.

G.M. (Gepubliceerd op 28/8/2016)

Cosi fan tutte Aix-en-Provence 2016

Sandrine Piau als Despina en Lenneke Ruiten als Fiordiligi. (Foto ©Pascal Victor/Artcomart)