ARTE CONCERT – “AMLETO”

Opera van Franco Faccio op een libretto van Arrigo Boito, gebaseerd op Shakespeare’s “Hamlet”. Gecreëerd in het Teatro Carlo Felice te Genua op 30 mei 1865. Productie van de Bregenzer Festspiele 2016. Opname te zien op http://concert.arte.tv/de/hamlet-bregenzer-festspiele

Opera kun je perfect thuis beleven. Niet enkel door je eigen dvd’s en blu-rays te bekijken, maar zelfs volledig gratis door de site van Arte Concert te bezoeken. Daar vindt je naast de vele concerten ook geregeld enkele opera’s die je kunt “streamen” en, als je over de nodige programma’s beschikt, zelfs op je harde schijf kunt zetten.

Wij opteerden voor deze “Amleto” van Franco Faccio, een componist waar de doorsnee operaliefhebber nog nooit van gehoord heeft. De opname is zeer recent, aangezien het de première is van de productie die op 20 juli 2016 in het Festspielhaus te Bregenz plaatsvond.

Faccio Amleto Bregenz 2016

Amleto – Pavel Cernoch als Hamlet, Dshamilja Kaiser als zijn moeder Gertrude en Gianluca Buratto als de geest van zijn vader. (Foto: © Bregenzer Festspiele/Karl Forster)

De muziek van “Amleto” heeft niet de melodische rijkdom van de opera’s van Verdi of Puccini, maar wist ons toch te boeien door de geëngageerde vertolkingen en de mooie enscenering van Olivier Tambosi. De rol van Hamlet vraagt om een tenor met het kaliber van een Otello en wij waren aangenaam verrast door de sterke vertolking van de Tsjech Pavel Cernoch, voor ons geen onbekende aangezien hij in de Brusselse Muntschouwburg in 2012 een verdienstelijke Prins zong in “Rusalka” van Dvorak. Wij waren ook even verrast om de aanzet van het lamento van Federico uit “L”Arlesiana” te horen. Onze eerste impuls was dat Faccio de melodie van Cilea geleend had, maar het tegenovergestelde is waar, want in 1865 moest Cilea nog geboren worden.

Niet minder begeesterd waren we over de Ophelia van Iulia Maria Dan, een coloratuursopraan die niet de minste moeite had met de verraderlijk hoge tessituur. Met haar steeds beheerst en precies gevoerde stem en haar intelligente voordracht imponeerde zij vooral in de sterfscène, waar wij bovendien konden genieten van het mooie decor dat duidelijk geïnspireerd was door het bekende schilderij “Ophelia” van John Everett Millais.

Amleto - Iulia Maria Dan als Ophelia. . (Foto: © Bregenzer Festspiele/Karl Forster)

Amleto – Iulia Maria Dan als Ophelia. . (Foto: © Bregenzer Festspiele/Karl Forster)

Maar ook de overige rollen zijn uitstekend bezet door o.a. Dshamilja Kaiser als Gertrude en Claudio Sgura als Claudio.

Niets dan lof voor de Wiener Symphoniker en het Prager Philharmonisches Chor onder leiding van Paolo Carignani.

De opname is helaas niet ondertiteld en dat is toch wel duidelijk een tekort voor een werk dat niemand kent. Te meer daar een  repertoirewerk als “Cosi fan tutte”, dat momenteel ook beschikbaar is, wel in het Frans of het Duits ondertiteld is.

De kwaliteit van de opname is bijna te evenaren met deze van een blu-ray, in “high density” en beeldverhouding: 16:9. De opname duurt 152 minuten.

Bij het aanklikken van het videobestand kregen wij de laconieke mededeling: “Cette vidéo n’est pas disponible dans votre pays”. Voor wie een beetje vertrouwd is met de trukendoos van het Internet zal het geen probleem vormen om de video toch af te spelen, al vragen wij ons af waar de waarden van een Europese Unie gebleven zijn als een land zomaar het recht ontneemt aan een ander land om een videobestand te bekijken!

G.M. (Gepubliceerd op 20/8/2016)

2 Comments

  1. Olivier Keegel schreef:

    De zgn. “geografische beperking” is eenvoudig te omzeilen door het installeren van een VPN-verbinding.

  2. Hugo schreef:

    Mooie recensie ! Hopelijk wordt de voorstelling ook officieel uitgebracht op DVD en BD.