“BLUES BROTHERS – UNTERWEGS IM AUFTRAG DES HERRN”

Blues Brothers - Unterwegs im Auftrag des Herrn

Markus Maria Düllmann als Elwood Blues, Oliver Jaksch als Jake Blues en Stefanie Köhm als Pinguin. (Copyright: Hans Jörg Michel)

Blues Brothers - Unterwegs im Auftrag des Herrn

David B. Whitley als Reverend Cleophus en Ensemble. (Copyright: Hans Jörg Michel)

Blues Brothers - Unterwegs im Auftrag des Herrn

Markus Maria Düllmann als Elwood Blues, David B. Whitley als Ray en Oliver Jaksch als Jake Blues. (Copyright: Hans Jörg Michel)

Blues Brothers - Unterwegs im Auftrag des Herrn

Markus Maria Düllmann als Elwood Blues, Oliver Jaksch als Jake Blues en Ensemble. (Copyright: Hans Jörg Michel)

Musical gebaseerd op de gelijknamige film (1980) met muziek van o.a. Elmer Bernstein en teksten van Dan Aykroyd en John Landis. Première van deze productie in het Nationaltheater te Mannheim op 27 april 2004. Bijgewoonde voorstelling op 1 oktober 2016.

Elwood Blues: Markus Maria Düllmann
Jake Blues: Oliver Jaksch
Reverend Cleophus / Ray : David B. Whitley
Carrie: Carolin Soyka
Pinguin / Aretha / Claire: Stefanie Köhm
Curtis : Stephen Shivers

Dirigent: Willi Haselbek
Regie: Matthias Gehrt

Amerikaanse en/of Engelse musicals zijn niet het genre van werken die wij vaak in Duitsland bijwonen. In de eerste plaats omdat de vertaling naar het Duits ons vreemd overkomt, maar ook omdat de Duitsers doorgaans de “feeling” missen. “Blues Brothers” is echter een genre apart, dat het zeker niet moet hebben van fijne humor en de ongeremde, wat boertige gags waarmee het doorspekt is, hebben minder last van een grove aanpak.

De inhoud is zeer eenvoudig: De broers Elwood en Jake Blues moeten op enkele dagen 5000 $ bijeen krijgen om het katholieke weeshuis waar zij grootgebracht zijn van een faillissement te redden. Dat willen zij bereiken door een optreden met oud muzikanten-collega’s te organiseren. De zoektocht en het bijeenbrengen van deze doorgaans kleurrijke artiesten vormt de ganse inhoud van de musical met het sluitconcert zelf als de grote finale.

Consciëntieus als we zijn, hebben wij de film bekeken en beluisterd alvorens de musical hier op de scène bij te wonen. De film staat bol van achtervolgingsscènes met auto’s die in elkaar gereden worden, zelfs over elkaar vliegen en wij vroegen ons af hoe dat ooit, zelfs in gereduceerde vorm, op toneel zou overgebracht worden.

De oplossing die regisseur Matthias Gehrt ons voor deze scenische productie in Mannheim voorschotelde was zeer eenvoudig: miniatuurautootjes die aan een hels tempo over de bühne scheerden, terwijl de personages de helse vaart simuleerden. Maar dat was niet de enige vondst die deze productie aantrekkelijk maakte. Met een minimum aan rekwisieten en vlotte scenewisselingen werden verbluffend mooie resultaten bereikt, zoals de foto’s aantonen.

Markus Maria Düllmann en Oliver Jaksch waren uitstekend als de twee broers. Zij zongen en dansten dat het een lieve lust was en de zo karakteriserende pasjes stonden er feilloos. De Duitse taal was natuurlijk even wennen. De rollen van Ray en Reverend Cleophus, in de film gebracht door niet minder dan de legendes Ray Charles en Cab Calloway, werden hier door één soulzanger vertolkt: de Amerikaan David B. Whitley. Dat maakte hem meteen de vocale hoofdfiguur van deze musical. Hij bracht zijn nummers met een enorme schwung, zong in het Engels en sprak de verbindingteksten en dialogen in het Duits.

De muzikale begeleiding bestond uit slagwerk, gitaar, bas, saxofoon en trompet, het geheel bijeengehouden door Willi Haselbek die ook meezong.

Wij hadden voor deze voorstelling een jong, onrustig publiek verwacht, maar dat was niet het geval. Meer dan twee derden van de aanwezigen zagen er uit als een normaal operapubliek. De jonge generatie vindt deze musical uit 1980, in feite al meer dan een kwarteeuw oud, blijkbaar verouderd. Soul en rock-’n-roll zijn niet meer hun idioom. Zij hebben nu hun eigen muziek, wat dat ook moge zijn…

Wij waren beslist tevreden met deze ontspannende avond.

Er zijn nog voorstellingen op 5, 7, 16 en 21/10/2016.

G.M. (Gepubliceerd op 4/10/2016)