OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN WEIMAR

“DER TRIUMPH DES TODES” (The Triumph of Death)

Deutsches Nationaltheater WeimarOratorium van Frederic Rzewski op een tekst van Peter Weiss, gecomponeerd in 1987/88. Première van deze productie door het Deutsches Nationaltheater Weimar in het Schiesshaus op 30 augustus 2015. Bijgewoonde voorstelling op 20 september 2015.

Der Triumph des Todes - De vijf solisten. (Foto: Deutsches Nationaltheater)Wat ons aantrok om dit werk bij te wonen, was het feit dat Frederic Rzewski, ondanks zijn Poolse naam en zijn Amerikaanse nationaliteit, na zijn studies volbracht te hebben in Europa, bijna dertig jaar professor in compositie was aan het Koninklijk Conservatorium van Luik. Hij is nu 77 jaar en hij woont in Brussel.

Der Triumph des Todes” bestaat uit dertien delen, ingeleid door een instrumentale proloog en eindigend met een epiloog van het koor. Muzikaal is het een opeenvolging van variaties: het Forellenquintet van Schubert, het beroemde lied van “Die Moorsoldaten” werden harmonisch verwerkt. Er waren ook reminiscenties aan de operette “Die Fledermaus” en het meest indrukwekkend was het gebruik van de ballade “I’m going down the road feeling bad”. Veel muzikale originaliteit kregen we in feite niet te horen, maar de uitvoering door het Amalia Quartett was wel prettig om te beluisteren en te bekijken. Er werd een zaag gebruikt om smartvolle momenten te laten horen, dan sloeg een violiste een stoel kapot om de onmacht van de gevangenen aan te tonen, dan hoorden we weer het getokkel van een ouderwetse schrijfmachine en regelmatig sloeg iemand blokken hout aan gruzelementen

Gadgets genoeg om een avondvullend muziekstuk te brengen. De muzikale leiding was in handen van Martin Hoff. Er waren ook vijf zangsolisten die teksten verwoordden uit de verschillende Auschwitz-processen die tot op heden nog steeds gevoerd worden. Wij konden deze getuigenissen goed volgen dankzij de ondertiteling die volledig links van een geïmproviseerd, uitgestrekt podium geprojecteerd werd en ons nekkrampen bezorgden. Verder moesten de vijf zangers–acteurs allerlei acrobatische stunts uithalen die niet altijd even genietbaar waren. Deze cast bestond uit de sopraan Caterina Maier, de mezzosopraan Ulrika Strömstedt, de tenor Saya Lee en de baritons Andreas Koch en Bjorn Waag.

Der Triumph des Todes - De vijf solisten. (Foto: Deutsches Nationaltheater)De voorstelling vond plaats in het Weimarer Schiesshaus, een onderkomen gebouw, waar het na twee uren erg koud werd. Misschien was het de bedoeling een beetje de gruwel te laten voelen van de vele gevangenen in de verschillende concentratiekampen? Het was een leerrijke avond vooral voor de geïnteresseerden in de nazi horror.

Er is nog een voorstelling op 16/10/2015.

P.T. (Gepubliceerd op 26/09/2015)

Foto's van boven naar onder:

1) De vijf solisten.
2) De vijf solisten.

Copyright foto's © Deutsches Nationaltheater.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND