OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN GIESSEN

“EUGEN ONEGIN”

Stadttheater GiessenOpera van Peter Tschaikowsky op een libretto van Konstantin Schilowsky, naar de gelijknamige vers roman van Alexander Puschkin. Gecreëerd te Moskou op 29 maart 1879. Première van deze productie in het Stadttheater te Giessen op 12 september 2015. Bijgewoonde voorstelling op 19 september 2015.

Eugen Onegin - Ralf Simon als Lenski, Christian Miedl als Eugen Onegin en Tatjana Miyus als Tatjana. (Foto: Rolf K. Wegst)Eugen Onegin” in een modern jasje, aangepast aan onze tijd, dat hadden wij nog niet meegemaakt. Niet dat het ongebruikelijk is dat de handeling van een opera naar een ander tijdperk verplaatst wordt, maar “Eugen Onegin” is daar blijkbaar tot op heden van gespaard gebleven. Regisseur Bettina Bruinier heeft daarbij over het hoofd gezien dat deze opera niet echt gediend kan zijn met een moderne visie. “Eugen Onegin” ademt als het ware het Rusland van de Tsaren en hiermee bedoelen we zeker niet Poetin.
Vooral de moderne dansen op de veelvuldige balletmuziek was een kaakslag aan de componist. Alsof dat nog niet genoeg was, werd de opera voorgesteld als een filmopname met een crew figuranten die als enige functie had de muziek en de handeling te storen. Jammer toch, dat het steeds de regisseurs zijn, die roet in het eten gooien, want muzikaal was deze voorstelling best genietbaar.

Christian Miedl was een bijzonder verwaande, zelfs verloederde Eugen Onegin. Zijn sonore baritonstem was ideaal voor de rol, hoewel hij naar het einde toe wat aan glans verloor. Door een niet steeds doeltreffende techniek en de neiging om zijn stem niet te sparen, klonken de hoge noten in de slotscène bijzonder schraal.
Tatjana Miyus is een jonge sopraan met een tamelijk hard, onaangenaam timbre. Zij zag er uit als een echte bakvis en zong met veel overgave.

Eugen Onegin - Marie Seidler als Olga en Ralf Simon als Lenski. (Foto: Rolf K. Wegst)Ralf Simon heeft niet de gedroomde figuur voor Lenski, maar hij zong opvallend goed en wist zijn stem op de juiste momenten licht te houden. Zijn aria in de derde akte was een voltreffer. Ook de lichte mezzosopraan Marie Seidler viel als Olga best mee, maar zij werd door de regisseur volkomen verkeerd getekend. Olga is extroverter en speelser dan Tatjana, maar het is zeker niet het wulps, vulgair wicht dat hier bestendig stond te kronkelen en te pronken met haar borsten. Op zo’n schepsel zou Lenski nooit verliefd worden. Het is ons al meermaals opgevallen dat ensceneringen van vrouwelijke regisseurs vaak decadenter en smaaklozer zijn dan deze van hun mannelijke collega’s.

David Jerusalem heeft een fraaie, welluidende basstem, maar voor de rol van Gremin had die nog iets smeuïger mogen klinken. Monsieur Triquet is een klein rolletje, maar hij heeft een bijzonder mooie, fijnzinnige aria te zingen waarvoor Aco Biscevic de juiste lichte tenorstem had. Dat zijn Franse dictie iets te wensen over liet, willen wij graag voor lief nemen, maar het was absoluut storend dat de regisseur hem zo aanstellerig en vrijpostig liet acteren, terwijl hij de discrete élégance van een Franse aristocraat moet uitstralen. Wij waren meer dan verrast de alt Ortrun Wenkel in de rol van Filijewna te horen. De dame moet al een gevorderde leeftijd hebben, want wij hoorden haar nog in de “Chereau-Ring” te Bayreuth in de jaren 70 van de vorige eeuw. Zij klonk nog verrassend goed en het is voor ons natuurlijk hartverwarmend om nog eens iemand van de “oude garde” aan het werk te zien.

Eugen Onegin - Marie Seidler als Olga, Linda Sommerhage als Larina en Ortrun Wenkel als Filipjewna. (Foto: Rolf K. Wegst)Het Philharmonisches Orchester Giessen liet o.l.v. Michael Hofstetter al eens een steek vallen, vooral de strijkers waren wat onzeker in de prelude. Niets dan lof voor het koor en extrakoor van het Stadttheater Giessen.

G.M. (Gepubliceerd op 26/09/2015)

Er zijn nog voorstellingen op 1, 18/10, 1, 28/11, 18 en 25/12/2015.

Foto's van boven naar onder:

1) Ralf Simon als Lenski, Christian Miedl als Eugen Onegin en Tatjana Miyus als Tatjana.
2) Marie Seidler als Olga en Ralf Simon als Lenski.
3) Marie Seidler als Olga, Linda Sommerhage als Larina en Ortrun Wenkel als Filipjewna.

Copyright foto's © Rolf K. Wegst.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND