OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN WARSCHAU

“THE ‘P’ PROJECT”


Teatr Wielki WarschauRequiem for an icon”, kameropera van Katarzyna Glowicka op een libretto van Krystian Lada.
“Voyager”, kameropera van Slawomir Kupczak op een libretto van Michal Borczuch.
Beide opera’s werden geschreven in opdracht van het Teatr Wielki – Polish National Opera te Warschau en werden daar gecreëerd in de “Scena Kameralna” op 22 mei 2015. Wij woonden een voorstelling bij op 23 mei 2015.

Requiem for an Icon - Patrycja Krzeszowska-Kubit als Jackie, Marta Ojrzynska als Jackie’s dubbel en Maciej Straburzynski als Ron. (Foto: Krzysztof Bielinski)“Requiem for an icon” is een meervoudig portret van Jackie Kennedy, minder gericht op haar strikte biografie dan op de manier waarop deze legendarische “First Lady” de Amerikaanse geschiedenis inging en ten prooi viel aan haar imago. De productie schommelt tussen werkelijke gebeurtenissen en visioenen van een verstoorde psyché. Vooral de relatie tussen Jackie Kennedy en de legendarische Amerikaanse paparazzo Ron Galella staat hier centraal.

“Voyager” brengt een weinig optimistische diagnose voor de mensheid. Fragmenten van de meest waardevolle en belangrijke teksten van en over onze cultuur worden met de ruimtesonde “Voyager” in het heelal geplaatst in de hoop dat zij de mensheid zullen overleven en andere of toekomstige beschavingen in kennis zullen stellen van onze wetenschap.

Hetgeen wij te zien kregen op de tamelijk ruime scène van de kleine zaal van het Wielki Theater was moeilijk in verband te brengen met deze beschrijvingen, die wij op de Internetpagina’s van het theater vonden. Van het programmaboekje kregen wij maar weinig hulp, want dit was uitsluitend in het Pools. Naast een Poolse boventiteling was er ook een Engelse, maar die werd rechts van het podium geprojecteerd en was onleesbaar vanaf onze plaats, vooraan links in de zaal.

De enscenering van beide werken door Michal Borczuch, werd gedomineerd door een opeenvolging van projecties, meestal abstract. In het eerste werk herkenden wij wel de figuur van Jackie Kennedy door het gekende kleed en hoedje, maar wat er verder op een statische manier verteld werd, ontging ons volledig. De Pools gezongen teksten waren doorzeefd met Franse en Engelse woorden, maar droegen niet bij tot de verstaanbaarheid van wat er in feite omging.

Voyager - Michel Slawecki als Rysa. (Foto: Krzysztof Bielinski)Muzikaal viel er ook niet veel te beleven. Buiten enkele reminiscenties aan Philip Glass, vonden wij het meer een opeenvolging van klanken dan échte muziek.
Nochtans werd er goed gezongen. In de eerste plaats door de sopraan Patrycja Krzeszowska-Kubit in de veeleisende rol van Jackie, maar ook door de kernachtige bariton Maciej Straburzynski als Ron en door de mezzosopraan Marta Ojrzynska als Jackie’s dubbel.

De tweede opera werd gedomineerd door de countertenor Michel Slawecki, wiens stembanden flink op de proef gesteld werden door de kreten die hij moest produceren. Hij werd degelijk van repliek gediend door de bariton Artur Janda. Ook hier was maar weinig van de actie te begrijpen. Er werd veel rook op de scène geblazen, maar of dat iets met de lancering van “Voyager” te maken had, was onduidelijk.

Een kleine koorformatie en een orkest met veel slagwerk werd met veel inzet gedirigeerd door Bassem Akiki.

Beide werken duurden ongeveer een uur. Het zijn beslist geen meesterwerken en of zij na de korte reeks opvoeringen in het Wielki Theater nog ergens te horen zullen zijn, durven wij betwijfelen.

G.M (Gepubliceerd op 31/5/2015)

Foto's van boven naar onder:

1) Requiem for an Icon - Patrycja Krzeszowska-Kubit als Jackie, Marta Ojrzynska als Jackie’s dubbel en Maciej Straburzynski als Ron.
2) Voyager - Michel Slawecki als Rysa.

Copyright foto's © Krzysztof Bielinski).

TERUG NAAR KEUZELIJST POLEN