OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN BADEN

“GIUDITTA”

Bühne BadenMusikalische Komödie in vijf taferelen van Franz Lehar (muziek), Paul Knepler en Fritz Löhner-Beda (libretto). Eerste uitvoering op 20 januari 1934 in de Weense Staatsopera. Première van deze productie door de Bühne Baden in de Sommerarena op 20 juni 2014. Bijgewoonde voorstelling op 6 augustus 2014.

Wij verwachtten grandioze muziek en werden hierin niet teleurgesteld. We weten dat Lehar met "Giuditta" eigenlijk een opera wilde schrijven, wat duidelijk te horen is in een aantal fragmenten, dit onder impuls van Puccini waar hij contacten mee had. In de Lehar-villa hangen trouwens foto’s van een bezoek dat Puccini hem daar bracht.

Giuditta - Sebastian Reinthaller als Hauptmann Octavio en Bibiana Nwobilo als Giuditta. (Foto: Christian Husar)De muzikale leiding was in handen van Franz Josef Breznik, die sinds 1996 chef-dirigent is aan de Bühne Baden. Hij slaagde erin het orkest met veel gevoel de prachtige muziek te laten spelen.

Dominik Wilgenbus wist in zijn regie eveneens de juiste toon te treffen, hierin geholpen door de toneelbeelden van Johannes Leitgeb. De zeer kleurrijke kostuums van Friederike Friedrich en de levendige choreografie van Bohdana Scivacz vervolledigden het geheel.

Bibiana Nwobilo nam de hoofdrol van Giuditta voor haar rekening. Zij was in 2007 de winnares van het “Heinrich-Strecker-Wettbewerbes” in Baden en past qua type volledig in deze rol. Vocaal kon ze, behalve in enkele korte fragmenten, volledig overtuigen. Het meeste succes behaalde ze met “Meine Lippen, sie küssen so heiss”.

Als nieuwe intendant van de Bühne Baden, kon KS Sebastian Reinthaller het niet laten de rol van Hauptmann Octavio voor zijn rekening te nemen. We hoorden hier een grote artiest, die schitterend blijft presteren, zowel als zanger als acteur. Zijn prestatie stond op een dusdanig hoog niveau, dat ook bij ons de emoties niet achterwege bleven. Na het zingen van zijn grote aria “Freunde, das Leben ist lebenswert”, smeekte de hele zaal om meer. Met zijn bekende glimlach gaf hij teken aan de dirigent en herhaalde de hele aria. Het publiek bleef daarna nog aandringen, tot hij tenslotte nogmaals een gedeelte van dezelfde aria zong. Ook wij voelden ons stralend gelukkig dit te mogen bijwonen.

Giuditta- Alexander Voigt als Pierrino, Laura Scherwitzl als Anita en Ensemble. (Foto: Christian Husar)De verdere rollen werden op zeer passende wijze vertolkt door Alexander Voigt, Laura Scherwitzl, Sebastian Huppmann, Helmut Wallner en Franz Födinger.

Dit was één van de mooiste producties die we ooit gezien hebben in dit genre. Wie deze prachtige tenor wil horen: Sebastian Reinthaller komt naar Antwerpen voor de Jubileumviering van de Internationale Robert Stolz Club op zondag 28 september 2014 om 15 uur in het Kunstencentrum “de Singel”.
Tickets hiervoor kunnen besteld worden op tel. 015/32.37.56 of via e-mail: irsc@skynet.be

H.V. (Gepubliceerd op 21/8/2014)

Foto's van boven naar onder:

1) Sebastian Reinthaller als Hauptmann Octavio en Bibiana Nwobilo als Giuditta.
2) Alexander Voigt als Pierrino, Laura Scherwitzl als Anita en Ensemble.

Copyright foto's © Christian Husar.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

“DIE ZIRKUSPRINZESSIN”

Bühne BadenOperette van Emmerich Kalman (muziek), Julius Brammer en Alfred Grünwald (libretto). Eerste uitvoering op 26 maart 1926 in het Theater an der Wien. Première van deze productie door de Bühne Baden (Sommerarena) op 11 juli 2014. Bijgewoonde voorstelling op 8 augustus 2014.

Omdat de tenor Jevgenij Taruntsov elders een opdracht diende te vervullen, werd hij voor "Die Zirkusprinzessin" vervangen door niemand minder dan Sebastian Reinthaller. Dit was zeker geen verlies, want ook in dit werk schitterde hij als Mister X. Zijn stralende stem en natuurlijke charme waren eens te meer een genot voor oog en oor.

Die Zirkusprinzessin - Ensemble. (Foto: Christian Husar)Zijn tegenspeelster Nicola Becht in de rol van Fürstin Fedora Palinska, zong en speelde deze rol zeer overtuigend en maakte een zeer goede indruk door haar natuurlijke uitstraling.

Prins Sergius Vladimir was een waardige figuur, die vertolkt werd door Peter Edelmann, terwijl Martin Fischerauer de rol van Baron Peter Brusowsky en vriend van Mister X invulde.

Het tweede koppeltje, gevormd door Miss Mabel Gibson en Toni, werd gezongen en gespeeld door Melanie Wurzer en Christoph Filler. Beppo Binder, een buffotenor, mocht zelfs drie rollen voor zijn rekening nemen, nl. Direktor Stanislawski, Olga, Hausdame van Felora en Sammy Adabei.

De andere kleinere rollen werden ingevuld door Dany Sigel als Carla Schlumberger, de Hotelbesitzerin, Michael A. Mohapp als Pelikan, der Oberkellner, Mario Fancovic als Graf Saskusin, Rittmeister. Verder nog Katharina Schätz, Radu Tamazlacaru en Ovidiu Cozma.

Die Zirkusprinzessin - Nicola Becht als Fürstin Fedora Palinska en Jevgenij Taruntsov als Mister X. (Foto: Christian Husar)De levendige regie werd gevoerd door Wolfgang Gratschmaier, terwijl de choreografie van Michael Kropf op zeer vinnige wijze het geheel wist te onderlijnen. Ina Reuter zorgde voor een duidelijk, maar toch niet overdreven decor.

Tenslotte nog een lofwoord voor de dirigent Oliver Ostermann, die met veel gevoel voor ritme en samenhang met de zangers, het orkest stevig in de hand had om zo tot een homogeen geheel te komen.

Ook deze voorstelling bewijst op welk hoog niveau dit gezelschap werkt.

H.V. (Gepubliceerd op 22/8/2014)

Foto’s van boven naar onder:

1) Ensemble.
2) Nicola Becht als Fürstin Fedora Palinska en Jevgenij Taruntsov als Mister X.

Copyright foto's © Christian Husar.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

“JESUS CHRIST SUPERSTAR”

Bühne BadenMusical von Andrew Lloyd Webber (muziek) en Tim Rice (libretto). Eerste opvoering op 12 oktober 1971 in het Mark Hellinger Theater in New York. Première van deze productie door de Bühne Baden op 9 augustus 2014 in het Stadttheater te Baden. Bijgewoonde voorstelling op 10 augustus 2014.

Jesus Christ Superstar - Karin Seyfried als Maria Magdalena, Darius Merstein-MacLeod als Christus en Chris Murray als Judas. (Foto: Christian Husar)De musical "Jesus Christ Superstar" speelt tijdens de laatste dagen van Christus tot en met zijn dood. Scenisch en muzikaal was het een wisselwerking tussen Jezus, Petrus en Judas.

Darius Merstein-MacLeod kenden we reeds uit verschillende optredens in operettes. Hij is een vlotte acteur, die ook deze rol met veel stijlgevoel kon vertolken. Voor ons kwam hij over als de beste mannelijke zanger. Ook zijn vertolking van de Jezus-figuur was zeer geloofwaardig. Zijn grootste tegenspeler was Judas, een rol die vertolkt werd door Chris Murray. Deze speelde reeds in een indrukwekkend aantal musicals. Hij wist zijn stem zo te kleuren dat zowel zijn zwakte als het venijn er af droop. Hij deed geen moeite om “mooi” te zingen, maar kon de rol zeer uitdrukkingsvol vertolken. Stefan Bleiberschnig bracht ook een duidelijke zwakke Petrus naar voor, zoals dit geschiedkundig juist is.

Een heel ander personage werd gebracht door Karin Seyfried in de rol van Maria Magdalena. Zij is de enige die muzikaal bedacht werd met een wondermooie aria: “Everything’s alright”, waarin we eindelijk Lloyd Webber erkenden. Zij zong zeer gevoelvol en was een vocale verademing op deze avond.

Jesus Christ Superstar - Darius Merstein-MacLeod als Christus en Ensemble (Foto: Christian Husar)Verdere rollen werden vertolkt door Erwin Windegger (Pontius Pilatus), Artur Ortens (Kaiphas), Beppo Binder (Annas), Reinwald Kranner (Herodes) en Markus Neugebauer (Simon Zelotes).
Tenslotte waren er nog drie priesters, drie Soul Girls en de twaalf apostelen.

Het koor en het ballet zongen en dansten met hartstocht. Zij vulden het geheel zeer passend en realistisch aan.

De muzikale leiding was in handen van Franz Josef Breznik, die bewees dat hij ook dit genre volkomen beheerst. Het was ook positief dat we hem en het orkest op het podium konden in actie zien. De regie van Robert Herzl kon overtuigen o.a. door de realistische effecten. Het sobere decor van Pantelis Dessyllas gaf steeds een juiste aanvulling van de situatie waarin het geheel zich afspeelde. De heftige dansen van choreograaf Michael Kropf verhoogden het niveau van de vreselijke realiteit.

Jesus Christ Superstar - Reinwald Kranner als Herodes en Ensemble. (Foto: Christian Husar)Het succes was overweldigend en het publiek dwong een bisnummer af. Iedereen scheen opgetogen met de prestaties van het hele gezelschap.

H.V. (Gepubliceerd op 26/8/2014)

Foto’s van boven naar onder:

1) Karin Seyfried als Maria Magdalena, Darius Merstein-MacLeod als Christus en Chris Murray als Judas.
2) Darius Merstein-MacLeod als Christus en Ensemble.
3) Reinwald Kranner als Herodes en Ensemble.

Copyright foto's © Christian Husar.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK