OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN BAD ISCHL

Lehar Festival Bad Ischl

“GIGI”

Gigi - Kurt Schreibmayer als Honore Lachalles. (Foto © www.fotohofer.at)Musical in twee akten, van Frederick Loewe (muziek) en Alan Jay Lerner (boek en liedteksten). Eerste uitvoering op 13 november 1973 in het Uris Theater te New York. Première van deze productie door het Lehar Festival Bad Ischl op 19 juli 2014. Bijgewoonde voorstelling op 13 augustus 2014 in het Kongress & Theaterhaus Bad Ischl.

"Gigi" is een vlotte muzikale komedie, met alle ingrediënten die men verwacht in een musical. Wie herinnert zich nog de film van dit werk met Maurice Chevalier in de mannelijke hoofdrol en Leslie Caron in de titelrol? Het deed deugd nog eens te kunnen genieten van muziek uit vervlogen tijden.

Gigi - Verena Barth-Jurca als Gigi. (Foto © www.fotohofer.at)KS Kurt Schreibmayer speelde de rol van Honoré Lachailles, de mannelijke hoofdrol. Deze tenor heeft meermaals in de Opera van Luik en de Muntschouwubrg te Brussel gezongen als heldentenor in het Wagner repertoire. Dit vertrouwde hij ons toe in een kort gesprek. Daardoor kwam zijn naam ons ook zo bekend voor. Hij bezit de natuurlijke charme om de figuur van deze oude verleider te vertolken.

Verena Barth-Jurca was de ideale vertolkster voor de rol van Gigi en oogstte er dan ook veel succes mee. Op het podium was Benjamin Plautz haar partner als Gaston, de neef van Honoré Lachailles. Ook hij leverde een goede prestatie. De grootmoeder van Gigi, Inez Alvarez, genaamd Mamita, werd vertolkt door de bekende Helga Papouschek, een naam die de ouderen niet onbekend in de oren zal klinken, terwijl Marianne Nentwich als tante Alicia een zeer karaktervolle figuur uitbeeldde.

Mandy Garbrecht (Liane d’Exelmans), Guiseppe Preims (Charles de Butler), Gerhard Zeilner (chauffeur), Karl Herbst (receptionist) en Gabriel Wanka (Oberkellner) waren uitstekend in hun respectieve rollen, hierbij aangevuld door nog een hele reeks kleinere rollen.

De muzikale leiding was in handen van Laszlo Gyüker. Hij kon een goede sfeer scheppen. De regie was in handen van Intendant Michael Lakner. Deze was zeer vlot en duidelijk.

De choreografie was in de veilige handen van de bekende Leonard Prinsloo. Katharina Sautner ontwierp een decor dat volledig paste in de tijdssfeer waarin het stuk speelde.

Gigi - Verena Barth-Jurca als Gigi, Benjamin Plautz als Gaston en Ensemble. (Foto © www.fotohofer.at)Nog even een weetje: de oldtimer die op het podium kwam, was van het type “Schacht Highwheeler” uit het bouwjaar 1908 en werd door Gerhard Zellner vriendelijk ter beschikking gesteld.

Aan het applaus te horen waren niet alleen wij maar ook de tot in de nok gevulde zaal zeer opgetogen met deze productie.

H.V. (Gepubliceerd op 28/8/2014)

Foto's van boven naar onder:

1) Kurt Schreibmayer als Honore Lachalles.
2) Verena Barth-Jurca als Gigi.
3) Verena Barth-Jurca als Gigi, Benjamin Plautz als Gaston in de Schacht Highwheeler 1908 en Ensemble.

Copyright foto's © www.fotohofer.at.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

Lehar Festival Bad Ischl

“DIE KAISERIN”

Die Kaiserin - Miriam Portmann als die Kaiserin en Jevgenij Taruntsov als Franz von Lothringen. (Foto © www.fotohofer.at.)Operette in drie akten van Leo Fall (Muziek) en Julius Brammer & Alfred Grunwald (libretto) naar Franz von Schönthan. Eerste uitvoering op 15 oktober 1915 in het Metropol-Theater te Berlijn. Bijgewoonde première van de half-scenische uitvoering door het Lehar Festival Bad Ischl in het Kongress & Theaterhaus op 15 augustus 2014.

Die Kaiserin” is een weinig gekende operette: wij vertellen even waarover het gaat. Prinses Maria Theresia, dochter van Keizer Karl VI, wordt verliefd op de vorstenzoon Franz von Lothringen en wil met hem trouwen. Zij laten zich niet beïnvloeden door het negatief gekonkel van de intriganten aan het hof en huwen uiteindelijk toch. Na de dood van haar vader wordt zij keizerin en door haar grote aantal verplichtingen, verwaarloost ze haar echtgenoot. Na enkele moeilijke jaren, komt uiteindelijk alles goed.

Miriam Portmann bezit de keizerlijke figuur en daarbij een schitterende sopraanstem. Met het bekende lied “O mein Schönbrunn” wist ze de hele zaal te ontroeren en werd door het publiek een bisnummer afgedwongen.

Haar echtgenoot, Franz von Lothringen, werd vertolkt door de tenor Jevgenij Taruntsov Deze vrij jonge zanger heeft een prachtige stem, maar heeft ze nog niet altijd onder controle.

Die Kaiserin - Claudiu Sola, Severin Prassl en Christoph Ungerböck als de drie gezanten. (Foto © www.fotohofer.at.)Gabriele Kridl als gravin Fuchs, is een echte intrigante, die steeds probeert een wig te drijven tussen de keizerin en haar echtgenoot. Verena Barth-Jurca als prinses Adelgunde (genaamd Bichette) probeert hier tegenin te gaan en het paar terug nader tot elkaar te brengen. Beide rollen waren mooi getypeerd en werden op voortreffelijke wijze gezongen.

Zeer grappig waren de gezanten in Geel, Rood en Groen, respectievelijk gezongen door Christoph Ungerböck, Severin Prassl en Claudiu Sola. Zij vervulden hun rollen op een hilarische manier. We hoorden verder nog Gerhard Balluch als graaf Kaunitz, later Kanzler, Clemens Kerschbaumer als Graf Pepi Cobenzl en Tomaz Kovacic als graaf Khevenhüller. Fritz von der Heide, koerier, werd gespeeld door Florian Resetarits en Dr. van Swieten door Wolfgang Gerold.

Allen presteerden zeer goed in hun respectieve rollen dankzij de regie van Leonard Prinsloo, die eveneens instond voor de “Bühnenkonzeption, Sprechtextfassung, Dialogregie en Choreographie”.

Die Kaiserin - Verena Barth-Jurca als Bichette en Clemens Kerschbaumer als Graaf Pepi. (Foto © www.fotohofer.at.)Het uitgebreide orkest van het Lehar Festival Bad Ischl speelde uitstekend onder de duidelijke leiding van Marius Burkert. Er werd ook gemeld dat hij een grote klus had aan het in orde brengen van het orkestmateriaal, dat niet of onvolledig ter beschikking was.

Deze “Kaiserin” werd slechts tweemaal opgevoerd, daar het er hoofdzakelijk om te doen was een CD opname te verwezenlijken, die normaal gezien volgend seizoen te koop zal aangeboden worden. Zelf bezitten we een opname die in 1953 in Keulen verwezenlijkt werd. Deze opname werd gedirigeerd door Franz Marszalek met o.a Anny Schlemm, Franz Fehringer en Willy Schneider.

H.V. (Gepubliceerd op 30/8/2014)

Foto’s van boven naar onder:

1) Miriam Portmann als die Kaiserin en Jevgenij Taruntsov als Franz von Lothringen.
2) Claudiu Sola, Severin Prassl en Christoph Ungerböck als de drie gezanten.
3) Verena Barth-Jurca als Bichette en Clemens Kerschbaumer als Graaf Pepi.

Copyright foto's © www.fotohofer.at.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

Lehar Festival Bad Ischl

“DER GRAF VON LUXEMBURG”

 Der Graf von Luxemburg - Reinhard Alessandri als René en Ensemble. (Foto © www.fotohofer.at)Operette in drie akten van Franz Lehar (muziek) en A.M. Wilmer, Robert Bodansky & Leo Stein (libretto). Eerste uitvoering op 12 november 1909 in het Theater an der Wien te Wenen. Première van deze productie door het Lehar Festival Bad Ischl op 12 juli 2014. Bijgewoonde voorstelling in het Kongress & Theaterhaus op 14 augustus 2014.

De tenor Reinhard Alessandri was een zeer geloofwaardige René, Graf von Luxemburg. Hij zong mooi, met uitzonderlijke hoge noten. Hij was ook een charmant en vlot acteur. Regina Riel was als Angèle Didier een lieve, mooie en goede tegenspeelster.

De bariton Thomas Zisterer als Armand Brissard, schilder, voelde zich in deze “spieltenorrol” goed op zijn plaats. Hierbij werd hij gesteund door Christine Holzwarth als Juliette Vermont, de soubrette van dienst. KS Josef Forstner bracht de vrolijke noot in de rol van Fürst Basil Basilowitsch met in de derde akte de plotse verschijning van de uitstekende Miriam Portmann als Gräfin Stasa Kokozow, die Fürst Basil Basilowitsch terug met beide voeten op de aarde brengt.
Der Graf von Luxemburg - Regina Riel als Angèle en Ballet. (Foto © www.fotohofer.at)
Verder waren er een aantal kleinere rollen, die ingevuld werden door Wolfgang Gerold (Marchand, agent), Tomaz Kovacic (Pawel von Pawlowitsch, dubbelagent), Florian Resetarits (Chateâuneuf, direktor van “Chat Noir”), Christoph Ungerböck (Flachon, inspizient in “Chat Noir”), Giuseppe Preims (Pélégrin, Standesbeamter), Claudiu Sola (Concierge) en Gabriel Wanka (Hotelboy). Het koor en het ballet van het Lehar Festival Bad Ischl kweten zich uitstekend van hun taak.

Marius Burkert had de muzikale leiding en kon het Franz Lehar Orchester zeer mooi en vlot de prachtige muziek laten vertolken. Wolfgang Dosch zorgde voor een vlotte, traditionele regie, waardoor deze operette volkomen tot haar recht kwam. De choreografie van Mandy Garbrecht was hierbij een zeer goede aanvulling.

Ook deze keer was de zaal volledig uitverkocht. Er werd zelfs een extra rij tevoorschijn getoverd, vanwaar wij een uitstekend zicht op het geheel hadden. Het publiek zorgde na afloop eens te meer voor een verdiend en langdurig applaus.Der Graf von Luxemburg - Christine Holzwarth als Juliette Vermont en Thomas Zisterer als Armand Brissard. (Foto © www.fotohofer.at)

H.V. (Gepubliceerd op 1/9/2014)

Foto’s van boven naar onder:

1) Reinhard Alessandri als René en Ensemble.
2) Regina Riel als Angèle en Ballet.
3) Christine Holzwarth als Juliette Vermont en Thomas Zisterer als Armand Brissard.

Copyright foto's © www.fotohofer.at.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK