OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN BREDA

Opera Zuid

“CARMEN”

Opera van Georges Bizet op een libretto van Henri Meilhac en Ludovic Halévy naar de gelijknamige novelle van Prosper Merimée. Wereldpremière op 3 maart 1875 in de Opéra Comique te Parijs. Première van deze productie door Opera Zuid op 15 november 2013 in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht. Bijgewoonde voorstelling op 21 november 2013 in het Chassé Theater te Breda.

 Carmen - Dameskoor met Elmar Gilbertsson als Remendado en Kim Savelsbergh als Micaëla. (Foto: Opera Zuid)“Vrouwenpower in de flowerpower” is één van de slagzinnen in de reclame en de persmededelingen voor deze productie van “Carmen”. Het blijkbaar in Nederland zeer gekende en geprezen theaterduo Geert Langeveen en Leopold Witte situeerden het verhaal in de jaren ’60. De belangrijkste gebeurtenissen werden erg aangedikt, vooral in de massataferelen. Anderzijds werden handelingen weggelaten, bvb als Micaëla “une lettre et un peu d’argent” meebrengt vanwege Don José’s moeder, zingt ze deze zin wel maar is ze deze accessoires blijkbaar vergeten mee te brengen…

Het Zuidelijk Theaterkoor (voorbereid door Tjitte de Vries) klonk vol, maar zong geregeld uit de maat. Misschien was dit te wijten aan hun zeer actieve opdracht. Wat de solisten betreft, was het niveau vrij egaal, maar niet van de bovenste plank, met uitzondering van de meest evenwichtige prestatie van Kim Savelsbergh in de rol van Micaëla. Zij kon ons het meest bekoren.

De titelrol van Carmen werd gezongen door Janneke Schaareman. Zij deed haar best maar kon haar prestatie nauwelijks volhouden tot aan het slot. Misschien is zij nog een beetje te jong voor deze rol. De tenor Fabiano Cordeiro zong Don José. Hij acteerde vrij houterig maar hij bezit zeer krachtige hoge noten. Het medium klonk minder aangenaam en hij redde bepaalde passages door het gebruik van zijn falsetstem. Martijn Sanders vertolkte Escamillo. Hij acteerde vlot, zag er goed uit en zong meestal niet slecht. De regisseur had hem als een soort Elvis figuur uitgedost en hij werd tijdens zijn grote toreador-aria pijnlijk begeleid door een vreselijk klinkende elektrische gitaar, bespeeld door Gary Van Ommen.

Carmen - Martijn Sanders als Escamillo en Gary Van Ommen (gitaar). (Foto: Opera Zuid)De verdere bezetting was vrij homogeen met Elmar Gilbertsson (Remendado), Jacques de Faber (Dancaïro), Marcel Van Dieren (Zuniga), Ruben Plantinga (Morales), Kitty De Geus (Frasquita, en Marjolein Bonnema (Mercédès).

Wat ons geweldig tegenviel was het overdreven roken en het duidelijk gebruik van drugs op het podium. Dit is waarschijnlijk omdat men duidelijk wilde maken hoe er in de zestiger jaren op toneel gespeeld werd, maar te veel is te veel.

Wat ons wel beviel, was het orkest, de Philharmonie Zuidnederland, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans met een zeer mooie klank en goede volgzaamheid. Het decor van Marc Warning was aan de povere kant, maar rekening houdend met het feit dat deze productie voor verschillende zalen bedoeld is, zeer praktisch te verhuizen.

Deze opvatting is waarschijnlijk goed te waarderen door een toneelminnend publiek, maar voor een operaliefhebber liet het als muzikaal werk veel te wensen over. Misschien is de operafan nog beter af met de semiscenische uitvoering in het Cultuurcentrum te Hasselt op 12 december 2013. Er zijn ook nog verschillende opvoeringen tot 14 december 2013 op diverse locaties in Nederland.

Het talrijke, maar eigenaardige Nederlandse publiek applaudisseerde praktisch niet na de aria’s, maar vloog als één man recht aan het slot. We geven de voorkeur aan een persoonlijke appreciatie voor de solist tijdens de voorstelling.

Carmen - Fabiano Cordeiro als Don José en Kim Savelsbergh als Micaëla. (Foto: Opera Zuid)De volgende operaproductie van “Opera Zuid” is “La Traviata” van Verdi met première op 24 mei 2014 te Eindhoven. Er zijn drie voorstellingen in België, n.l. te Antwerpen, Gent en Hasselt.

H.V. (Gepubliceerd op 23/11/2013)

Foto's van boven naar onder:

1) Dameskoor met Elmar Gilbertsson als Remendado en Kim Savelsbergh als Micaëla. (Foto: Opera Zuid)
2) Martijn Sanders als Escamillo en Gary Van Ommen (gitaar). (Foto: Opera Zuid)
3) Fabiano Cordeiro als Don José en Kim Savelsbergh als Micaëla. (Foto: Opera Zuid)

Copyright foto's © Opera Zuid.


TERUG NAAR KEUZELIJST NEDERLAND