OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN TRIER

Theater Trier

“THE FLY”

 The Fly - Kristina Stanek als Veronica Quaife en Alexander Trauth als Seth Brundle (Foto: Marco Piecuch)Opera van Howard Shore op een libretto van David Henry Hwang. Gecreëerd in het Théâtre du Châtelet te Parijs op 2 juli 2008. Gebaseerd op de film “The Fly” (1986) van David Cronenberg. Bijgewoonde Duitse première in het Theater Trier op 18 januari 2014.

Componisten die naast een succesvolle carrière in de filmwereld ook een uitstapje wagen naar de meer culturele operawereld, zijn de laatste jaren bijzonder in trek, zoals o.a. André Previn met “A streetcar named desire” (1998), Bernard Herrmann met “Wuthering Heights” (1966 maar pas opgevoerd in 2011) en Vladimir Cosma met “Marius et Fanny” (2007).

Howard Shore heeft de muziek geschreven voor een indrukwekkend aantal films maar is vooral de laatste jaren in de aandacht getreden door de mooie soundtracks van “The Lord of the Rings” en “The Hobbit”. In 1986 schreef hij de muziek voor “The Fly” van David Cronenberg en het is van deze film dat hij een opera maakte. Bij de creatie in Parijs was het ook David Cronenberg die de regie voerde en aangezien het een coproductie was met Los Angeles Opera, hanteerde Placido Domingo de dirigeerstok. Met zo’n indrukwekkende troeven hadden wij verwacht dat de opera vlug op DVD en Bluray zou verschijnen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Nochtans kregen wij een mooi voorproefje in de vorm van een uur durende documentaire -een “making of” - die op Arte uitgezonden werd in april 2011.

The Fly – Silvie Offenbeck als Female Officer, Kristina Stanek als Veronica Quaife en Luis Lay als Stathis Borans (Foto: Marco Piecuch)De inhoud van "The Fly" is niet alledaags voor een opera. Seth Brundle, een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife de primeur voor zijn laatste uitvinding: een “teleporter”, een machine waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf “teleporteert” vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Zijn lichaam wordt succesvol naar de andere capsule verplaatst, maar hierna is Brundle niet langer dezelfde. Hij krijgt steeds meer – en op een vaak angstwekkende manier – de eigenschappen van een vlieg. Als hij zijn toestand beseft heeft hij toch nog de humor om zichzelf “Brundlefly” te noemen. Veronica geraakt van hem in verwachting en is in paniek bij de gedachte welk monster zij op de wereld gaat zetten… Het antwoord kennen wij van de film “The Fly II”.

De productie in Trier vonden wij weinig overtuigend. Sciencefiction vraagt in de eerste plaats een realistische weergave. Waar in de film - en ook in de originele productie van Parijs – gestreefd werd om het “teleporteren” en de metamorfose van mens naar vlieg zo geloofwaardig mogelijk weer te geven, werd in Trier geopteerd voor een abstracte, denkbeeldige benadering. Het computerscherm werd vervangen door koorleden die met de armen zwaaiden en de verschillende fases van de transformatie waren ook weinig overtuigend. Regisseur Sebastian Welker trachtte zijn visie, zoals gebruikelijk, in het programmaboekje goed te praten, maar hij heeft ons niet overtuigd. Bovendien is de partituur van Howard Shore, een aanhoudend monotoon “sprechgesang”, niet sterk genoeg om zonder de visuele effecten te blijven boeien.

The Fly - Alexander Trauth als Seth Brundle met koor (Foto: Marco Piecuch)Ook vocaal was de voorstelling niet optimaal. De rol van Seth Brundle werd vertolkt door Alexander Trauth, een sonore basbariton die echter zangtechnisch tekort schoot. De nasale en zaagachtige klanken die hij aan de lopende band produceerde, waren volkomen ongenietbaar. Jammer, want de mezzosopraan Kristina Stanek die hem als Veronica Quaife van repliek diende, klonk voorbeeldig. Ook de tenor Luis Lay als haar baas Stathis Borans mocht er zijn, alsmede Svetislav Stojanovich en Regine Buschmann in de kleinere partijen van Marky en Tawny.

Het koor klonk mooi gedisciplineerd en ook in de orkestbak werd degelijk gemusiceerd door het Philharmonisches Orchester Trier onder leiding van Joongbae Jee.

Er zijn nog voorstellingen op 24 januari, 2, 4, 15, 26 februari, 2 en 8 maart 2014.

G.M. (Gepubliceerd op 21/1/2014)

Foto's van boven naar onder:

1) Kristina Stanek als Veronica Quaife en Alexander Trauth als Seth Brundle.
2) Silvie Offenbeck als Female Officer, Kristina Stanek als Veronica Quaife en Luis Lay als Stathis Borans.
3) Alexander Trauth als Seth Brundle met koor.

Copyright foto's © Marco Piecuch.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND