OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN MÖRBISCH

Seefestspiele Mörbisch

“DER BETTELSTUDENT”

 Der Bettelstudent - Adriane Queiroz als Bronislava), Nora Lentner als Laura en Linda Plech als Palmatica. (Foto: © Jerzy Bin)Operette van Carl Millöcker (muziek) en F. Zell & Richard Genée (teksten). Wereldpremière op 6 december 1882 in het Theater an der Wien te Wenen. Première van deze productie door de Seefestspiele Mörbisch op 11 juli 2013. Bijgewoonde voorstelling op 28 juli 2013. Voor de productie werden de teksten aangepast.

Bij het ingaan van het nieuwe seizoen met de nieuwe intendante Dagmar Schellenberg, werden heel wat veranderingen ingevoerd.
Het orkest zat niet meer onder het podium, maar in een nieuw gebouwd onderkomen naast en boven ervan. Dit alles werd door Dagmar Schellenberg vooraf aan het publiek meegedeeld. Het was ons echter niet duidelijk of de dirigent tegelijkertijd zowel orkest als zangers kon zien en eveneens omgekeerd voor de zangers via één of ander scherm. We moeten eerlijk zeggen dat er slechts op enkele plaatsen kleine problemen waren.

Het decor van Yadegar Asisi voor deze "Bettelstudent" was reusachtig groot maar toch vlot wijzigbaar, zoals we dit gewoon zijn in Mörbisch. De beek vooraan was behouden en, zoals in vorige producties, ook geregeld in gebruik. De regie van Ralf Nürnberger liet het reusachtige koor en de dansgroep vlot bewegen in samenwerking met de choreografie van Renato Zanella. Minder vlot ging het tijdens de soms te lange dialogen van de solisten. Dit was dan ook het zwakste punt van de uitvoering. De kostuums van Susanne Thomasberger pasten goed bij de periode waarin het stuk zich afspeelt.

Der Bettelstudent - Nora Lentner als Laura en Sebastian Fuchsberger als Symon. (Foto: © Jerzy Bin)De rollen van Palmatica, Laura en Bronislava werden respectievelijk gezongen door Linda Plech, Cornelia Zink en Adriane Querioz. Zij vormden vocaal een uitstekend trio, maar we hebben een klein voorbehoud voor hun kledij die eigenlijk buiten het geheel viel en ook niet veel beweeglijkheid aan hun personage overliet door de reusachtige hoepels.

Mirko Roschkowski vormde samen met Gert-Henning Jensen het duo van de twee bedelstudenten Symon Rymanowicz en Jan Janicki. Dit waren twee mooie tenorstemmen.

Henryk Böhm als Overste Ollendorf bezit een zeer mooie baritonstem en was een levendige figuur. Hij werd omringd door Rui dos Santos (von Wangenheim), Michael Zehe (von Henrici), Yuri Dmytruk (von Schweinitcz), Dirk Lohr (von Rochow) en Josephine Schötke (de Hosenrol von Richthofen).

Verder vermelden we nog Steven Scheschareg als Bogumil, Rupert Bergman als Onuphrie en niet te vergeten Enterich door Olaf Plassa, Piffke door Alexander Voigt en Puffke door Ulrich Milde, de drie komische rollen in de gevangenisscène. Tot slot vermelden we nog Franziska Stanner als Eva en Clazudio Hiller als Wirt.

Der Bettelstudent - Mirko Roschkowski als Symon en Gert-Henning Jensen als Jan (Foto: © Jerzy Bin)Het was de eerste maal dat wij vaststelden dat er veel open plaatsen waren bij het publiek. Naar de reden kunnen we alleen maar gissen. Uit goede bron hebben we vernomen dat Schellenberg koos voor meestal Duitse medewerkers en er ook gebruik werd gemaakt van het Saksisch dialect. Wij verstonden niets van het verhaal van Enterich, wij dachten dat dit aan ons lag, omdat een vreemde taal soms toch moeilijk te verstaan is, maar dit blijkt nu omdat hij Saksisch praatte, zodat ook de Weners dit niet begrepen.

Volgend jaar wordt (helaas) ook hier naar de musical gegrepen met “Fiddler on the roof” van Jerry Bock, als “Anatevka” in het Duits opgevoerd.

H.V. (Gepubliceerd op 19/8/2013)

Foto's van boven naar onder:

1) Adriane Queiroz als Bronislava, Nora Lentner als Laura en Linda Plech als Palmatica.
2) Nora Lentner als Laura en Sebastian Fuchsberger als Symon.
3) Mirko Roschkowski als Symon en Gert-Henning Jensen als Jan.

De personages op deze foto's stemmen niet altijd overeen met deze van de recensie en zijn gedeeltelijk van alternerende voorstellingen.

Copyright foto's © Jerzy Bin.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK