OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN BAD ISCHL

Lehar Festival Bad Ischl

“HELLO DOLLY”

Musical van Jerry Herman (muziek en zangteksten) en Michael Stewart (boek), naar “The Matchmaker” van Thornton Wilder. In het Duits vertaald door Robert Gilbert. Wereldpremière op 16 januari 1964 in het St. James Theatre te New York. Première van deze productie door het Léhar Festival te Bad Ischl op 13 juli 2013. Bijgewoonde voorstelling op 24 juli 2013.

Hello Dolly - Jan C.J. Liefhold als Ambrose Kemper, Helena Sturm als Ermengarde, Bopro Pfeifer als Cornelius Hackl, Carolin Vasicek als Irene Malloy en Iva Mihanovic als Minnie Fay. (Foto: ©www.fotohofer.at)Dolly Levi is een uitgekookte koppelaarster en bevindt zich steeds in de hogere kringen. Ze voelt zich er heel goed thuis, maar vergeet haar opdracht wanneer ze zelf verliefd wordt op een rijke alleenstaande man. Ze doet er alles aan om hem voor zichzelf te winnen. Op alle manieren probeert ze hem haar liefde duidelijk te maken, gepaard gaande met een flinke dosis humor.

Op deze Duits gezongen voorstelling van "Hallo Dolly" werd de dirigeerstok onverwacht van Michael Zehetner, de muzikale leider, overgenomen door Georg Smola, de koordirigent van het Festival. Deze jonge dirigent slaagde erin met veel schwung de voorstelling te leiden en zowel de zangers, het koor, het ballet als het orkest op een duidelijke manier te begeleiden. Het werd een echte musical uitvoering in alle registers.

Het orkest speelde vlot en soepel, het koor zong en danste als nooit te voren en het ballet bracht een staaltje van danskunst in de vlotte ensembles. De choreografie was van Leonard Prinsloo, die eveneens de regie voerde over het geheel.

Het decor van Monika Biegler liet nergens te wensen over. Er werden vlotte decorwisselingen doorgevoerd die, met enkele verschuivingen van trappen en panelen, zonder oponthoud van de actie gebeurden. Alle momenten werden gebruikt om de solisten, waar nodig, helemaal op de voorgrond te plaatsen.
Voor de kostuums was eveneens Monika Biegler verantwoordelijk. Zij waren mooi en zeer stijlvol.

2) Hello Dolly - Schreibmayer als Horace Vandergelder en Ann Mandrella als Dolly Levi. (Foto: ©www.fotohofer.at)Ann Mandrella speelde en danste voortreffelijk de rol van de jonge Weduwe Dolly Levi, hierin bijgestaan door Kurt Schreibmayer, in de rol van Horace Vandergelder, een rijke winkelier in Yonkers. Alle rollen werden zeer vlot en humorvol ingevuld door Boris Pfeifer (Cornelius Hackl), Benjamin Plautz (Barnaby Tucker), Caroline Vasicek (Irene Molloy), Iva Miihanovic (Minnie Fay), Helena Sturm (Ermengarde), Jan C.J. Liefhold (Ambrose Kemper), Mandy Garbrecht (Ernestina Money), Walter Witzany (een rechter), Florian Resetarits (Rudolph), Giuseppe Preims (Joe Scanlon) en Andreas Binder (een page).

We moeten eerlijk bekennen niet zo’n erge musicalfans te zijn, maar wat we hier zagen was zeker de moeite waard: zeer vlot, stijlvol, levenslustig en bruisend van energie. Deze productie staat zeker op Broadway-niveau.

Een lang applaus beloonde de uitvoerders voor hun enthousiaste inzet.

Voor het volgende festival is “Gigi” van Frederick Loewe aangekondigd.

S.D.K (Gepubliceerd op 14/8/2013)

Foto's van boven naar onder:

1) Jan C.J. Liefhold als Ambrose Kemper, Helena Sturm als Ermengarde, Bopro Pfeifer als Cornelius Hackl, Carolin Vasicek als Irene Malloy en Iva Mihanovic als Minnie Fay.
2) Kurt Schreibmayer als Horace Vandergelder en Ann Mandrella als Dolly Levi.

Copyright foto's © www.fotohofer.at.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

Lehar Festival Bad Ischl

“GASPARONE”

Operette van Carl Millöcker (muziek) en Friedrich Zell & Richard Genée (libretto). Wereldpremière op 26 januari 1884 in het Theater an der Wien te Wenen. Première van deze productie door het Lehar Festival Bad Ischl op 20 juli 2013. Bijgewoonde voorstelling op 25 juli 2013.

Gasparone - Miriam Portmann als Gräfin Carlotta en Thomas Zisterer als Graf Erminio (Foto: www.fotohofer.at)"Gasparone" is een typisch operetteverhaal over een vermeende rover en een edelman die verliefd is op een gravin. Als hij al het geld van deze gravin steelt, wil de burgemeester niet meer dat zijn zoon met de arme vrouw huwt en wordt het duidelijk dat het hen enkel om het geld van de gravin ging. Zo staat de weg open voor onze edelman, die dan ook zijn liefde openlijk kan verklaren. En Gasparone? Die blijft spoorloos...

Marius Burkert is een fantastische dirigent, die op elk moment de juiste tempi weet te vinden, zijn orkest kan stimuleren tot een prachtige klankkleur en steeds een eenheid vormt met de solisten.
De regie en tekstbewerking van Dolores Schmidinger waren zeer vinnig en grappig, zoals dit in een operette verwacht wordt.

De solisten waren allen heel goed met een klein voorbehoud voor Miriam Portmann als Gräfin Carlotta die, naar onze mening, iets te rijp overkwam. Nasoni, de burgemeester werd gespeeld door Gerhard Ernst. Hij bracht deze typische buffofiguur uit de operettewereld met veel routine en zeer doordacht. Zijn zoon, Sindulfo, was uitstekend uitgebeeld zoals we dit van Roman Martin gewoon zijn. Hij gaf nog een solo stepdans als toemaatje. Graf Erminio Saluzzo werd vertolkt door Thomas Zisterer, een prachtige bariton die op enkele noten na de tenorversie zong. De waard Benozzo van Thomas Malik was een typische herbergier met veel schwung, bijgestaan door Melanie Schneider als zijn vrouw Sora. Rita Peterl, de gezelschapsdame van Carlotta, vulde het zangersbestand prijzenswaardig aan.

Verder nog zeer goede vertolkingen van Tomaz Kovacic als de smokkelaar Massaccio, Dolores Schmidinger als Signora Rizzi, Jennifer Treusch als Marietta, Wolfgang Gerold als een luitenant en Claudiu Sola als de bodyguard Luigi.

Gasparone - Miriam Portmann als Gräfin Carlotta en ensemble (Foto: www.fotohofer.at)Het koor stond in voor zowel de vocale als de dansensembles en ook voor enkele kleinere partijen.

Waarom men voor deze operette ook gebruik maakte van de klankinstallatie uit “Hallo Dolly”, begrijpen we niet goed. Daar het allen degelijke zangers zijn, hebben deze toch geen klankversterking nodig? We hadden eveneens de indruk dat er kleine slordigheden waren in de bewegingsregie, maar uiteindelijk beviel het geheel ons toch.

Jammer genoeg was de zaal niet volledig gevuld, hoewel dit niets afdeed aan het slotapplaus.

Voor volgend seizoen staat ‘Der Graf von Luxemburg” aangekondigd en wordt aldus de naam van het festival terug in ere hersteld met een Lehar-operette.

H.V. (Gepubliceerd op 15/8/2013)

Foto's van boven naar onder:

1) Miriam Portmann als Gräfin Carlotta en Thomas Zisterer als Graf Erminio.
2) Miriam Portmann als Gräfin Carlotta en ensemble.

Copyright foto's © www.fotohofer.at.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK