OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN KRAKAU

“MALY LORD” (LITTLE LORD)


Opera KrakowskaMusical van Steven Markwick (muziek en libretto), gebaseerd op “Little Lord Fauntleroy” van Frances Hodgson Burnett. Gecreëerd in de Opera van Krakau op 12 maart 2011. Bijgewoonde voorstelling op 25 mei 2013.

Plannen om een onbekend werk van een onbekende componist bij te wonen houdt bepaalde risico’s in. Zeker als dit werk opgevoerd wordt in een land waarvan de taal ons vreemd is. Zo waren wij verrast (en in feite teleur gesteld) dat deze“Little Lord” een musical is, terwijl wij verwacht hadden dat het een moderne Poolse opera zou zijn. Wij hadden inderdaad deze keuze gemaakt uit de lijst van de opgevoerde “opera’s”.

Dominik Dworak als Cedric Errol en Andrzej Biegun als the Earl of Dorincourt (Foto: Jacek Wrzesinski)Het verhaal van deze musical is ongeveer dat van het boek. De elfjarige Amerikaanse Cedric Errol erft onverwachts een landgoed in Engeland. Hij wordt met zijn moeder door de Earl of Dorincourt naar het aantrekkelijke grondgebied uitgenodigd. Deze Earl, de grootvader van Cedric, is aanvankelijk niet zo opgetogen met deze Amerikaanse intocht en het is door de optimistische en goedgezinde Cedric dat alles tot een goed einde komt.

De muziek die Markwick voor deze musical schreef kan niet bepaald origineel genoemd worden. Bij de scènes in Amerika hoorden wij o.a. ritmes die aan Gershwin deden denken en eenmaal in Engeland waren Lloyd Webber en John Kander van de partij.

De opvoering zelf was bijzonder verzorgd. Een vlotte regie van Janusz Szydlowski met frisse, kleurrijke kostuums en efficiënte decors van Anna Sekula zorgden voor een aangename voorstelling.

Ook de solisten waren voortreffelijk met o.a. een spontane Dominik Dworak als Cedric en een aanvankelijk autoritaire en daarna hartverwarmende Andrzej Biegun als de Earl of Dorincourt. Agnieszka Czastka bekoorde als Pani Erroll, de moeder van Cedric. Zij had de mooiste song te zingen en deed dat met veel overgave. Maar het waren vooral de vele ensembles met koor en balletinterventies die voor de meest aangename momenten zorgden.

Jammer dat de klankversterking te wensen overliet. Alles klonk ongenuanceerd luid, te scherp voor de hoge tonen en met een tekort aan warme basklanken.

Ensemble (Foto: Jacek Wrzesinski)Sebastian Perlowski dirigeerde met veel schwung.

De zaal was zo goed als uitverkocht. Er waren ook veel kinderen bij de toeschouwers en het was opvallend hoe goed en stil die zich wisten te gedragen.
Er was geen boventiteling, waardoor de Pools gesproken dialogen voor ons onverstaanbaar waren. Gelukkig was het programmaboekje tweetalig: Pools en Engels, zodat het geheel voor ons toch niet te vreemd was.

Bij een volgend bezoek aan de Opera van Krakau hopen wij kennis te kunnen maken met een opera, waarbij wij de muzikale kwaliteiten van het gezelschap beter kunnen beoordelen.

G.M. (Gepubliceerd op 28/5/2013)

Foto's van boven naar onder:

1) Dominik Dworak als Cedric Errol en Andrzej Biegun als the Earl of Dorincourt (Foto: Jacek Wrzesinski)
2) Ensemble (Foto: Jacek Wrzesinski)

Copyright foto's © Jacek Wrzesinski.

TERUG NAAR KEUZELIJST POLEN