OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN NEUBURG A/D DONAU

“DER ZWEIKAMPF MIT DER GELIEBTEN”

Neuburger KammeroperOpera in drie bedrijven van Louis Spohr (muziek) en J. Fr. Schink (libretto) naar Francisco A. de Bances y Candamo. Wereldpremière op 15 november 1811 in Hamburg, vernieuwd en bewerkt voor de Neuburger Kammeroper door Horst Vladar. Première van deze productie op 21 juli 2012. Bijgewoonde voorstelling op 22 juli 2012.

Der Zweikampf mit der Geliebten - Annika Liljenroth als Mathilde (tussen haar aanbidders). Links: Stephan Hönig als Gaston , rechts: Ulrich Löns als Don Alberto. Volledig rechts: Yvonne Steiner als Isabella alias Don Rosardo. Achteraan: Elmar Göbel als Fulgenzio (Foto: Olivia Würmseher)Handeling in en rond Brussel in de 16de eeuw. De Spaanse edelman Enrique verdenkt zijn bruid Isabella van ontrouw en reist, zonder haar verklaringen te willen aanhoren, naar Brussel met zijn dienaar Decio. Hij verblijft daar aan het hof van Mathilde, Pfalzgräfin von Flandern. Tijdens een jacht wordt hij door een vreemde ridder bevrijd uit de handen van rovers. Deze laatste is niemand anders dan de verkleedde Isabella, die hem met haar dienares Laurette achterna gereisd is. Ook nu wil hij haar niet aanhoren, maar geeft gevolg aan haar wens haar identiteit niet te verraden. Zo ontstaan er een reeks misverstanden en andere problemen. Mathilde voelt zich aangetrokken tot de jonge ridder, die zich Don Rosardo noemt. De andere edellieden die naar haar hand dingen, voelen zich verdrongen. Enrique die heimelijk nog steeds van Isabella houdt, wordt tegen zijn wil in de strijd verwikkeld. En zo daagt Isabella/Rosardo hem uit tot een duel. Door een list van het verliefde dienarenpaartje kan dit op het laatste moment verhinderd worden. Zoals meestal in een komische opera is de liefde de grote winnaar.

Der Zweikampf mit der Geliebten - Stephan Hönig, Ulrich Löns, Elmar Göbel en Horst Vladar als de vier wilddieven. Michael Hoffmann als Decio en Matthias Ziegler als Graaf Enrique (Foto: Olivia Würmseher)Annika Liljenroth vertolkte zeer goed de moeilijke partij van Mathilde, zowel vocaal als scenisch. In de rol van Donna Isabella acteerde Yvonne Steiner voortreffelijk, maar had enkele vocale problemen. Het kamermeisje Laurette , gespeeld door Denise Felsecker, vormde een pittig en sympathiek koppel met Michael Hoffmann in de rol van Decio, de kamerdienaar van de graaf. Enrique werd gezongen door Matthias Ziegler. Deze tenor klonk in de piano’s een beetje flauw en kleurloos, maar in de forte passages zeer uitdrukkingsvol met mooie klanken.
Ulrich Löns als Don Alberto en Stephan Hönig als Gaston vormden een zeer komisch duo waarin vooral de manier van lachen en de falsetzang opvielen. Fulgenzio, de oude knecht van Mathilde vond in Elmar Göbel een zeer goede acteur. De vier wilddieven werden gevormd door Elmar Göbel, Stephan Hönig, Ulrich Löns en Horst Vladar. Deze laatste nam ook de rol van de Kampfrichter voor zijn rekening en dit niet alleen. Hij had ook een zeer stijlvolle regie ontworpen met zeer herkenbare types. Er was eveneens een goede verhouding tussen de komische en de ernstige momenten.

Der Zweikampf mit der Geliebten - Michael Hoffmann als Decio en Denise Felsecker als Laurette (Foto: Olivia Würmseher)Voor de finale trad er ook nog een koor aan, voorbereid door Su-Jin Kim. Het orkest bestond uit medewerkers van het Orchester des Akademischen Orchesterverbandes München, maar klonk niet altijd perfect. De dirigent Alois Rottenaicher kon wel alles in goede banen leiden. Het geheel werd gebracht in een groots en mooi decor, zoals de foto’s duidelijk aantonen.

Een welverdiend langdurig applaus beloonde de uitvoerders.

H.V. (Gepubliceerd op 12/8/2012)

Foto's van boven naar onder:

1) Annika Liljenroth als Mathilde (tussen haar aanbidders). Links: Stephan Hönig als Gaston , rechts: Ulrich Löns als Don Alberto. Volledig rechts: Yvonne Steiner als Isabella alias Don Rosardo. Achteraan: Elmar Göbel als Fulgenzio.
2) Stephan Hönig, Ulrich Löns, Elmar Göbel en Horst Vladar als de vier wilddieven. Michael Hoffmann als Decio en Matthias Ziegler als Graaf Enrique.
3) Michael Hoffmann als Decio en Denise Felsecker als Laurette.

Copyright foto's © Olivia Würmseher.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND