OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN HAGEN

 

“SELMA JEZKOVA”

Theater HagenOpera van Poul Ruders op een libretto van Henrik Engelbrecht, gebaseerd op de film “Dancer in the Dark” van Lars von Trier. Gecomponeerd in 2007. Gecreëerd in de Koninklijke Deense Opera te Kopenhagen op 5 september 2010. Bijgewoonde Duitse première in het Theater Hagen op 13 april 2013.

Selma Jezkova - Orlando Mason als Norman, Paul Schlenga als Gene, Dagmar Hesse als Selma Jezkova, Jutta Wermeckes-Krafft als Linda en Raymond Ayers als Bill Houston (Foto Kühle - Rechte Theater Hagen)Poul Ruders’ operaversie van de film “Dancing in the Dark” kreeg unaniem slechte kritieken bij de creatie in 2010. In feite is de opera maar losjes gebaseerd op de film en daarom wijzigde de componist ook de titel naar “Selma Jezkova”.
Het is een zeer donker werk. Waar de film door het zingen van Björk nog wat opgelicht werd, blijft de opera steeds even mistroostig en uitsluitend gefixeerd op de spaarwoede van Selma om een chirurgische ingreep te kunnen betalen voor haar zoon. Het tragische einde is hier nog meer onafwendbaar dan in de film. Lees hier de volledige inhoud.

Door zijn beklemmende partituur slaagde Ruders er in de geest en de emotionele intensiteit van de film nauw te benaderen. Dit resultaat bereikte hij niet enkel door de mooie lyrische zang die hij voor de musicalminnende Selma schreef, maar ook door de rauwe orkestratie voor de tragische scènes. De kopers speelden hier vaak een dominante rol en het is jammer dat die o.l.v. David Marlow vaak te hard speelden.

Op vocaal gebied werden wij echter bijzonder verwend en het is noemenswaardig dat al de zangers vast deel uitmaken van het gezelschap van het Theater Hagen. Dagmar Hesse was een jeugdige sopraan met genoeg dramatische kwaliteiten om ons kippenvel te bezorgen in de rol van Selma Jezkova. Als haar huisbaas/buurman hoorden wij de fraaie lyrische bariton Raymond Ayers, minder brutaal dan in de film en in feite iets te verfijnd om echt geloofwaardig te zijn.
Selma Jezkova - Dagmar Hesse als Selma Jezkova en Kristine Larissa Funkhauser als Kathy (Foto Kühle - Rechte Theater Hagen)Kathy, de vriendin van Selma - Catherine Deneuve in de film – komt hier minder aan bod, hoewel de mezzosopraan Kristina Larissa Funkhauser vocaal zeer bekoorlijk was en bovendien de juiste figuur had.
Bernd Könnes was de openbare aanklager, onmiskenbaar een tenor, en het was dramatisch misschien verantwoord dat hij zijn vlijmscherpe beschuldigingen zo luid uitbazuinde, maar mooi klinkt natuurlijk helemaal anders…

De kleine rollen werden stuk voor stuk goed vertolkt door Rena Kleifeld als Brenda, Orlando Mason als Norman, Jutta Wermeckes-Krafft als Linda en Horst Fiehl, een veteraan van het gezelschap van Hagen die nu ook de titel “Kammersänger” draagt.
Dirk Achille en Sebastian Joest waren twee wachters en Paul Schlenge gaf gestalte aan de stomme rol van Gene, de zoon van Selma waar het allemaal om draait.

De enscenering was van Gregor Horres, de zoon van de illustere Kurt Horres die ons sinds 1967 in Wuppertal, Düsseldorf en andere Duitse steden kennis liet maken met tientallen vernieuwende ensceneringen, zonder ooit tegen de goede smaak te zondigen. Ook het werk van zoon Gregor was hier zeer sterk, waarbij de soberheid zeker troef was. De donkere, als het ware kleurloze decors pasten bij het vreugdeloze gegeven. Hij maakte ook gebruik van projecties en liet zijn personages intens acteren. Wel was het even wennen aan de abstracte, roterende decorelementen die de dualiteit van het personage van Selma trachtten te visualiseren door haar op een hoger niveau te laten evolueren als zijn in haar innerlijke musicalwereld vertoefde.

Selma Jezkova - Dagmar Hesse als Selma Jezkova, Rena Kleifeld als Brenda, Bernd Könnes als Staatsanwalt en Ensemble (Foto Kühle - Rechte Theater Hagen)De opera werd in de originele Engelse taal gezongen, met Duitse boventiteling.

Alleszins een geslaagde voorstelling die wij zeker kunnen aanbevelen. De componist was aanwezig bij deze Duitse creatie en werd bij het slot in het langdurig applaus betrokken.

Er zijn nog voorstellingen op 16, 25 april, 10, 15, 19, 22, 31 mei, 20 juni, 5 en 13 juli 2013.

Er bestaat een uitstekende DVD-opname van de opera door het ensemble van de Koninklijke Deense Opera o.l.v. Michael Schönwandt.

G.M. (Gepubliceerd op 16/4/2013)

Foto's van boven naar onder:

1) Orlando Mason als Norman, Paul Schlenga als Gene, Dagmar Hesse als Selma Jezkova, Jutta Wermeckes-Krafft als Linda en Raymond Ayers als Bill Houston.
2) Dagmar Hesse als Selma Jezkova en Kristine Larissa Funkhauser als Kathy.
3) Dagmar Hesse als Selma Jezkova, Rena Kleifeld als Brenda, Bernd Könnes als Staatsanwalt en Ensemble.

Copyright foto's © Foto Kühle - Rechte Theater Hagen.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND