OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN MECHELEN

“LO SPEZIALE” (DE APOTHEKER)

Cultureel Centrum MechelenOpera van Joseph Haydn (muziek) en Carlo Goldoni (libretto). Wereldpremière in de herfst van 1768 ter gelegenheid van de feestelijke opening van het Operatheater in Esterhaza. Première van deze productie op 5 oktober 2012 door het Mechels Kamerorkest in het Cultuurcentrum te Mechelen. Bijgewoonde voorstelling op 7 oktober 2012.

Ann De Renais"Lo Speziale" van Haydn werd al voorheen met groot succes in Wenen uitgevoerd. Hiervan zijn geen data bekend. Ook over de bezetting van de verschillende partijen is er geen overeenkomst. Sommige naslagwerken vermelden dat Sempronio gezongen wordt door een bas, bij anderen is dit een tenor. Soms staat de première vermeld voor 1768, bij de anderen 1786.

Sempronio is een oude apotheker die gaat huwen met zijn pupil, de jonge Grilletta. Deze is echter verliefd op Mengone, die om bij haar te zijn, als apothekersknecht bij Sempronio komt werken. Dan is er nog Volpino, die ook verliefd is op Grilletta en alle middelen gebruikt om haar voor zich te winnen. Hij tracht bij Sempronio de toelating te bekomen om Grilletta het hof te maken en belooft hem als tegenprestatie een belangrijke plaats als apotheker aan het Turkse Hof. Sempronio stuurt dan Mengone naar de notaris om zijn huwelijk met Grilletta in te zegenen. Maar Mengone komt zelf, als notaris verkleed. Om de zaak nog ingewikkelder te maken, verkleedt Volpino zich ook als notaris. Sempronio ontdekt dat men hem wil bedriegen en gooit beiden eruit. Dan komt Volpino terug, als Sultan verkleed en wil zo Grilletta voor zich winnen. Wanneer niet alles verloopt zoals Volpino zou willen, begint hij de apotheek te vernielen. Mengone komt op tijd terug, redt Sempronio, en als dank voor de hulp belooft deze hem Grilletta. Volpino begrijpt niets van dit alles en trekt zich terug.

Ana NaqueGrilletta werd gezongen door de coloratuursopraan Ann De Renais. Zij leverde de beste vocale prestatie van de hele bezetting en is ook een vlotte actrice. De mezzosopraan Ana Naqe zong de rol van Volpino. Zij was uitstekend in deze travestierol, die ze dan ook met veel humor vertolkte. Zij schrok er niet voor terug om naast haar ronde volle stem, ook een komisch piepend geluid te maken. De bezetting van de mannenrollen is in deze opera wel een probleem. We bezitten een DVD opname, waarin Luigi Alva en William Matteuzzi deze twee tenorrollen vertolken. Het is quasi onmogelijk de kwaliteiten van deze tenoren te benaderen. Daar komt nog bij dat men drie dagen na elkaar optrad en wellicht vermoeidheid ook een beetje de kop opstak. Dick Vandaele zong de rol van Sempronio, de oude apotheker, hoewel hij er niet als een oude apotheker uitzag en Koen Vereertbrugghen zong de rol van Mengone. Zij acteerden beiden erg vlot met een kleine voorkeur voor Koen.

De regie werd gevoerd door Tom Viaene, die het geheel hedendaags plaatste. Samen met Greet Remes zorgde hij ook voor de kostuums. Het decorontwerp en de rekwisieten waren eveneens van zijn hand. Het was wel plezierig dat de jonge Grilletta per fiets aankwam en Volpino per brommer (gelukkig zonder hem te starten, zodat het lawaai en de geurhinder ons bespaard werden). Het toneelbeeld was functioneel, alleen werd er nogal dikwijls de trap op en af gelopen. Vooral in de tweede acte waren er nog extra hilarische verkleedpartijen.

Het Mechels Kamerorkest speelde uitstekend en zeer stijlvol. Het geheel werd gedirigeerd door Tom Van den Eynde, die een zeer duidelijke en stijlvolle uitvoering verkreeg. De recitatieven werden uitstekend op klavecimbel begeleid door Liesje Vanmassenhove.

Spijts onze opmerkingen vinden we het toch een hele prestatie om dit moeilijke werk op te voeren.

H.V. (Gepubliceerd op 9/10/2012)

Foto's van boven naar onder:

1) Ann De Renais.
2) Ana Naque.

TERUG NAAR KEUZELIJST BELGIË