OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN ANTWERPEN

“TOSCA”

Opera ZuidOpera van Giacomo Puccini op een libretto van Giuseppe Giacosa en Luigi Illica naar het gelijknamig drama van Victorien Sardou. Wereldpremière op 14 januari 1900 in het Teatro Costanzi te Rome. Première door Opera Zuid op 16 mei 2013 in het Parktheater te Eindhoven. Bijgewoonde voorstelling 6 juni 2013 in de Stadsschouwburg te Antwerpen.

 Tosca - Capucine Chiaudiani alsTosca en Daniel Henriks als Scarpia. (Foto: Morten de Boer)De titelrol in deze reeks opvoeringen van “Tosca” werd niet gezongen door de vooraf aangekondigde Rossana Potenza, die wegens ziekte een week voor de première moest afhaken. Zij werd vervangen door Capucine Chiaudani, een Italiaanse sopraan, die een goede prestatie leverde. Ze kon zich duidelijk goed inleven in dit drama en beheerste ook vocaal deze zware partij. We vergeten dan ook graag enkele minder mooie scherpe klanken. Haar tegenspeler Mario Cavaradossi werd verrassend mooi gezongen door de Italiaanse tenor Adriano Graziani. Zijn stem is licht en zeer helder en kwam zeer goed over in de zaal.
De derde grote rol, Scarpia, werd gezongen door de Duitse bariton Daniel Henriks. Hij zong en acteerde op een grootse manier.

Bij de kleinere rollen viel ons eens te meer de mooie stem op van de tenor Elmar Gilbertsson in de rol van Spoletta. De andere kleine rollen werden zeer verdienstelijk vertolkt door Marcel Van Dieren (Angelotti in act I en de cipier in act III), Martijn Sanders (Il Sagrestano), Ruben Plantinga (Sciarrone), Marjolein Bonnema (La marchesa Attavanti en de herdersknaap) en Tjitte De Vries (Il Sacerdote).

De koorgedeelten werden zeer stijlvol gezongen door de Heerlense Oratorium Vereniging versterkt met de tenoren Martin Büto, Mihails Culpajevs, Glenn Desmedt, Maurice Rommers en de bariton Sander Volders.

Het Brabants Orkest speelde zeer stijlvol maar duidelijk veel te luid. De dirigent Stefan Veselka scheen weinig moeite te doen om hieraan te verhelpen. We weten natuurlijk dat deze zaal niet geschikt is voor gezelschappen die zonder klankinstallatie zingen.

Tosca - Adriano Graziani als Cavaradossi en Capucine Chiaudani als Tosca. (Foto:Morten de Boer)De regie van Nicola Glück was over het algemeen geloofwaardig en de decors van Pia Oertel niet al te groots maar toch functioneel. Deze laatste ontwierp ook de kostuums.

De publieke opkomst was zeer mager. De afwezigen hadden ongelijk en de aanwezigen gaven een zeer uitbundig slotapplaus.

Er zijn nog diverse voorstellingen in Nederland en ook in de Capitole te Gent. Meer informatie vindt U hier.

H.V. (Gepubliceerd op 9 juni 2013)

Foto's van boven naar onder:

1) Tosca - Capucine Chiaudiani alsTosca en Daniel Henriks als Scarpia.
2) Tosca - Adriano Graziani als Cavaradossi en Capucine Chiaudani als Tosca.

Copyright foto's © Morten de Boer.

TERUG NAAR KEUZELIJST BELGIË