OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN EINDHOVEN

“MADAMA BUTTERFLY”

Opera ZuidOpera in 3 akten van  Giacomo Puccini (muziek) en Giuseppe Giacosa & Luigi Illica (libretto) naar het toneelstuk “Madame Butterfly” van David Belacso. Wereldpremière op 17 februari 1904 in het Teatro alla Scala te Milaan. Bijgewoonde première van deze productie door Opera Zuid in het Parktheater te Eindhoven op 19 mei 2012.

Madama Butterfly - Soojin Moon als Butterfly en Adriano Graziani als Pinkerton (Foto: Morten de Boer, den Haag)Voor de aanvang kwam Miranda van Kralingen, artistiek leider van Opera Zuid, op het podium om de problematiek van de verminderde subsidies uit te leggen. Hierdoor vermindert de kans om jonge zangers de gelegenheid te bieden repertoire op te bouwen en verder te steunen in hun beginnende carrière. Ook Het Brabants Orkest valt onder de nieuwe maatregel van bezuinigingen. Ze vroeg dan ook om allen mee te ijveren tegen de algemene bezuinigingen en ze hoopt vooral op de steun van het publiek.

Het bovengenoemde Brabants Orkest speelde in vergelijking met diverse Puccini uitvoeringen die we pas in Duitsland bijwoonden, nooit te sterk. De dirigent Fabrice Bollon leidde zeer gedreven het geheel, hoewel naar ons gevoel, sommige tempi een beetje aan de trage kant waren. Hij moest wel even ingrijpen bij een korte onenigheid in het orkest, maar dit was wel héél even.

Soojin Moon, een Koreaanse sopraan, heeft de geschikte stem voor Cio-Cio-San, een rol die ze met veel gevoel en soms met veel passie vertolkte. De Nederlandse Karin Strobos was verrassend een blonde Suzuki. Eens te meer genoten we van haar stem en acteertalent. De kleine rol van Kate Pinkerton werd vertolkt door Marjolein Bonnema en was zeker van hetzelfde niveau.

Madama Butterfly - Soojin Moon als Butterfly, Martijn Sanders als Bonzo en Karin Strobos als Suzuki (Foto: Morten de Boer, den Haag)De Welsh/Italiaanse tenor Adriano Graziani was met zijn mooie stem zeer goed in de rol van Pinkerton. Uitstekend was ook het idee hem in het begin niet erg betrokken te laten schijnen, maar dan met passie de finale te laten zingen. De Nederlander Marcel Van Dieren was in elk opzicht de geschikte acteur en zanger voor de consul Sharpless, vooral in de 2de akte zeer gepassioneerd als hij Butterfly komt melden dat Pinkerton aan haar verzaakt. Elmar Gilbertsson, die we al vroeger hoorden in “Die Zauberflöte” en in “Katja Kabanova”, liet weer zijn mooi stemgeluid horen in de vinnige rol van Goro. De andere partijen werden vertolkt door Martijn Sanders (Bonzo), Jacques De Faber (Yamadori), Agris Hartmanis (L’Imperial Commissario) en Erik Bomers (L’Ufficiale del Registro).

Het Zuidelijk Theaterkoor, voorbereid door Frank Zielhorst, leverde goed werk, vooral in het bekende zoemkoor. Een aantal dansers van de balletschool Véronique Lenaers werden geregeld ingezet als symbolische figuren en werden voorbereid door Martin Michel.

Het decor was zeer sober, wat vooral jammer was van het huis van Butterfly. Wanneer men de tekst volgt, wordt er gesproken over de bewegende wanden en deuren en het mooie plafond. Maar… in realiteit was het huis enkel een verhoogde vloer, zeer mooi, maar de betekenis ervan ontsnapte ons. Er werd wel heel veel met lichteffecten gewerkt.

De Belgische regisseur Frank Van Laecke zorgde voor een zeer sterke personenregie. Bij aanvang liet hij het koor en ballet werken in een rijstveld. Er waren ook zeer gevoelige momenten en we moeten eerlijk bekennen dat bij de opkomst van het kind en eveneens bij de aankomst van het schip van Pinkerton heel wat tranen in de ogen van het publiek verschenen. De dood van Butterfly was een climax.

Madama Butterfly - Vooraan: Sooijn Moon als Butterfly. Links achteraan Marcel Van Dieren als Sharpless en Karin Strobos als Suzuki (Foto: Morten de Boer, den Haag)Het publiek leverde de gewone Nederlandse staande ovatie, voor deze keer zeer verdiend.

In de afgelopen week konden we op diverse plaatsen drie opera’s van Puccini bijwonen: “Tosca”, “La Bohème” en deze “Madama Butterfly”, maar wanneer komen zijn minder bekende opera’s zoals bv “La Rondine” eens aan de beurt?

Er wordt nog gespeeld tot 5 juli 2012 doorheen Nederland. De datums en juiste locaties vindt u op hier.

Volgend jaar zijn “Manon”, “Pagliacci” en “Tosca” geprogrammeerd.

H.V. (Gepubliceerd op 22/5/2012)

Foto's van boven naar onder:

1) Soojin Moon als Butterfly en Adriano Graziani als Pinkerton.
2) Soojin Moon als Butterfly, Martijn Sanders als Bonzo en Karin Strobos als Suzuki.
3) Vooraan: Sooijn Moon als Butterfly. Links achteraan Marcel Van Dieren als Sharpless en Karin Strobos als Suzuki.

Copyright foto's © Morten de Boer, den Haag.

TERUG NAAR KEUZELIJST NEDERLAND