OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN MAINZ

“EVA”

Staatstheater MainzOperette in drie bedrijven van Franz Lehar (muziek) en Alfred Maria Willner & Robert Bodanzky (tekst), naar het drama “Die Haubenlerche” van Ernst von Wildenbruch. Wereldpremière op 24 november 1911 in het Theater an der Wien te Wenen. Première van deze productie door het Staatstheater Mainz op 10 november 2011. Bijgewoonde voorstelling op 27 april 2012.

Eva - Joachim Mäder als Prunelles en Alexander Spemann als Octave Flaubert (Foto:Staatstheater Mainz)Eva werkt in een glasfabriek in Brussel. Zij werd destijds geadopteerd door Larousse, hoofd van de arbeiders. Bij aanvang viert men haar 20ste verjaardag. Alles verandert wanneer Octave Flaubert uit Parijs aankomt en de leiding van de fabriek overneemt, een rol waar hij zich niet mee kan verzoenen. Om zijn leven met de nodige zwier verder te zetten, simuleert hij een feest volgens het “Pariser” leven en laat daarbij zijn oog vallen op de arbeidster Eva. Op het hoogtepunt van dit feest komt Larousse, Eva’s pleegvader, de pret bederven en eist dat zijn dochter met hem meekomt. Om de zaak op te lossen, verklaart Flaubert met Eva te zullen trouwen, waardoor Larousse terug afdruipt. Dat dit maar een “noodleugen” was om deze laatste weg te krijgen, komt bij Eva hard aan, ze verlaat hem en trekt zelf naar Parijs. Hier bouwt ze een leven op in glitter en glamour. Flaubert volgt haar, beseft dat hij van haar houdt, en uiteindelijk volgt dan het happy-end. Als tegenhanger van deze tamelijk dramatische geschiedenis, is er een tweede koppel, n.l. Pepita Desirée Paquerette, genaamd Pipsi, en Dagobert Millefleurs, die een grappig en zeer beweeglijk duo vormen.

Eva - Tatjana Charalgina als Pipsi of Pepita Desirée Paquerette en Thorsten Büttner als Dagobert Millefleurs (Foto: Staatstheater Mainz)Deze operette van Franz Lehar wordt helaas slechts zelden uitgevoerd.
Al bij de creatie was er een zeer negatieve reactie. Men vond het een schandaalvoorstelling en men vroeg zich af of een operette diende om sociale toestanden aan de kaak te stellen. Ons interesseerde veel meer het luchtige aspect van de operette en dan vooral de enthousiaste en soms melancholische muziek van Franz Lehar. Zelf waren we betrokken bij de producties van acht verschillende Lehar-operettes, maar we kennen ook de complete CD opname van “Eva” die gemaakt werd in 2005 te Bad-Ischl.

Het Staatstheater Mainz zorgde voor een schitterende bezetting. Alle solisten waren van de bovenste plank en uiterst geschikt voor hun rollen.
De titelrol was in handen van Vida Mikneviciute. Deze sopraan heeft een prachtige stemkleur, produceert volle tonen, maar liet toch in haar laatste aria heerlijke piano’s horen. Zij acteerde zeer gevoelvol en vlot waar het nodig was. Haar tegenspeler Alexander Spemann in de rol van Octave Flaubert was een schitterende tenor. Opmerkelijk is dat hij in hetzelfde theater de rol van Tristan heeft gezongen in het begin van dit seizoen. Voor ons was hij zeer overtuigend in zijn rol.

Op hetzelfde niveau was het tweede paar, dat gevormd werd door Tatjana Charalgina als Pipsi en Thorsten Büttner als Dagobert Millefleurs. Dit waren eveneens twee overtuigende zangers, die met schitterende stemmen ook hun acteertalent bewezen. De rol van pleegvader Bernard Larousse werd toebedeeld aan Ks. Jürgen Rust en Prunelles, de boekhouder in de fabriek, werd zeer goed ingevuld door Joachim Mäder.

Eva - Vida Mikneviciute als Eva en achteraan Alexander Spemann als Octave Flaubert (Foto: Staatstheater Mainz)De figuranten en het Koor van het Staatstheater Mainz werden zeer vlot ingezet, zowel vocaal als dansend. Het Philharmonisches Staatsorchester Mainz speelde onder de bezielende leiding van Sebastian Hernandez-Laverny, die tot onze grote vreugde de Weense stijl volledig beheerste. Hij verzorgde ook zelf de koorinstudering.

De regie van Cordula Däuper voldeed aan alle eisen om van deze operette een verdiend succes te maken. Voor het zeer functionele toneelbeeld was Jochen Schmitt verantwoordelijk en de kostuums werden ontworpen door Justina Klimczyk.

Wij waren zeer enthousiast, doch het publiek kwam slechts traag op temperatuur, maar gaf wel een uitbundig slotapplaus ten beste. Voor ons was het weer duidelijk waarom men Lehar wel eens de Puccini van de operette noemt.

Op Youtube kan men fragmenten bekijken van deze operette die nog opgevoerd wordt op 26 mei en 12 juni 2012.

H.V. (Gepubliceerd op 1/5/2012)

Foto's van boven naar onder:

1) Joachim Mäder als Prunelles en Alexander Spemann als Octave Flaubert.
2) Tatjana Charalgina als Pipsi of Pepita Desirée Paquerette en Thorsten Büttner als Dagobert Millefleurs.
3) Vida Mikneviciute als Eva en achteraan Alexander Spemann als Octave Flaubert.

Copyright foto's © Staatstheater Mainz.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND