OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN HEIDELBERG

Theater Heidelberg

“DER STUDENTPRINZ”

Theater HeidelbergOperette van Sigmund Romberg (muziek) en Dorothy Donolly (tekst). Eerste opvoering met de titel "The Student Prince in Heidelberg" in het Jolson’s 59th Street Theatre op Broadway, New York, op 2 december 1924. Bijgewoonde voorstelling met Duitse dialogen van Heinz Kreidl en met Engelse Songs door de Schlossfestspiele Heidelberg op 22 juli 2011.

Der Studentprinz - Kevin Tarte als Karl Franz en Ronald Ulen als Doktor Engel (Foto: David Graeter)Het romantisch gegeven verhaalt de studietijd van Prins Karl Franz in Heidelberg. Hij vergeet al vlug dat hij eigenlijk een prins is en gaat heel snel op in het vrolijke studentenleven. Zo gebeurt het onvermijdelijke: hij wordt hopeloos verliefd op Kathie, de dochter van de eigenaar van het stamlokaal, dit onder het welwillende oog van zijn begeleider: professor Dr. Engel. Als dan het bericht komt dat de huidige koning overleden is, moet hij terug naar Sachsen-Karlsberg om de troon te bestijgen. Hier wordt hij verplicht om te huwen met prinses Margaret. Na enkele jaren keert hij terug naar Heidelberg voor een kort bezoek. Alles is echter veranderd, sommige vrienden zijn getrouwd, anderen vertrokken, professor Engel is overleden en er volgt een zeer emotioneel afscheid van Kathie die alleen achterblijft.

Der Studentprinz - Kevin Tarte als Karl Franz en Maraile Lichdi als Kathiel (Foto: David Graeter)De melodieuze muziek is passend bij de intrige. Het orkest klonk zeer mooi en dirigent Sebastian Kennerknecht kon met veel finesse en kleur het geheel onderlijnen. Op het binnenplein van het Schloss Heidelberg was een zeer simpel en effectief decor van Klaus Teepe opgesteld. Het orkest en de dirigent waren naast het podium geplaatst onder grote parasols. De kostuums van Marette Oppenberg waren zeer mooi en uit de tijd van toen. We zagen een goede regie van Solvejg Franke naar Heinz Kreidl met veel vondsten en grapjes. Alle personages waren goed getypeerd. De titelrol werd vertolkt door Kevin Tarte, een geboren Amerikaan die sinds meer dan twintig jaar musicals zingt in Duitsland. Hij acteert zeer vlot en gevoelig en hoewel hij niet meer zo jong is, bezit hij wel de flair van de “jeune premier” en vooral de “smile”. Duidelijk is zijn stem op micro berekend. Hier was hij wel steeds hoorbaar, hij bezat al de nodige noten, maar was soms niet helder genoeg in de hoogte.

Maraile Lichdi (Kathie) bezit een mooie stem met de charme van vroeger, passend in deze operette. Ronald Ulen (Dr. Engel) leverde eveneens een goede prestatie en bezat eigenlijk de beste stem van de hele cast. Winfrid Mikus (Detlev) werd vooraf aangekondigd als “indisponiert”. Hij acteerde wel goed hoewel hij er als student wel erg “rijp” uitzag. De bekende song “Drink, drink” met de studenten bracht hij er wel goed af. Bij de andere studentenrollen zaten ook enkele zeer talentvolle zangers, zoals Wilfried Staber (Lukas), Aaron Judisch (Von Asterberg) en David Otto (Ruder). Uit de zeer grote rolbezetting vielen ons nog volgende rollen op: Michael Zahn (Premierminister von Mark) en Peter Pichler (Lutz). De koren werden voorbereid door Jan Schweiger en lieten mooie zang horen, wel soms eventjes uit de maat, spijts de monitoren waarop ze de dirigent konden zien.

Der Studentprinz - Kevin Tarte als Karl Franz en Claudia Schumacher als Princess Margaret (2011: Carolyn Frank) (Foto: David Graeter)Het was een zeer aangename avond op de plaats waar de operette zich eigenlijk afspeelt. Voor ons waren de hoogtepunten: het lied van Kathie uit het torenvenster, de aankomst per koets van de prins en hun laatste afscheid. Wat ons ook zeer erg opviel: er werd bij deze openlucht uitvoering geen klankversterking gebruikt, wat we toch een speciale vermelding waard vinden.

H.V. (Gepubliceerd op 11/8/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) Kevin Tarte als Karl Franz en Ronald Ulen als Doktor Engel.
2) Kevin Tarte als Karl Franz en Maraile Lichdi als Kathie.
3) Kevin Tarte als Karl Franz en Claudia Schumacher als Princess Margaret (2011: Carolyn Frank) (Foto: David Graeter).

Copyright foto's © David Graeter.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND