OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN HAGEN

Theater Hagen

“SUSANNAH”

Opera van Carlisle Floyd (muziek en libretto). Gecreëerd in de Florida State University, Tallahassee, Florida op 24 februari 1955. Europese première op de Wereldtentoonstelling te Brussel in 1958. Première van deze productie in het Theater Hagen op 17 maart 2012. Bijgewoonde voorstelling op 10 april 2012.

Susannah - Rainer Zaun als Olin Blitch en de geloofsgemeenschap (Foto: Kühle)Susannah” van Carlisle Floyd is na “Porgy and Bess” van Gershwin, de meest gekende en ook de meest opgevoerde Amerikaanse opera. In de Verenigde Staten althans, want in Europa wordt het werk maar sporadisch gespeeld.

De jonge, mooie, naïeve en onschuldige Susannah, opgegroeid zonder ouders, woont met haar broer Sam in het ultraconservatieve dorpje “Bible Belt” in het Zuiden van de Verenigde Staten. Haar opgewektheid en haar schoonheid worden echter haar onheil. De seksuele fantasieën en de afgunst van de puriteinse gemeenschap maken haar snel tot een offer van hun kwaadsprekerij. Als zij door enkele oude mannen bespied wordt, terwijl zij naakt in een rivier baadt, bestaat er voor de geloofsgemeenschap geen twijfel meer over haar onreinheid.
De rondtrekkende prediker Blitch wordt geraadpleegd om Susannah in het openbaar de bekentenis van haar zonden af te dwingen. Susannah weigert echter een onjuiste schuldbekentenis af te leggen en dit wordt het uitgangspunt voor een reeks gebeurtenissen die de huichelarij en de schijnheiligheid van haar omgeving in het daglicht brengen.
Prediker Blitch deinst er tenslotte niet voor terug Susannah te misbruiken waarop haar broer Sam hem doodschiet. Een tragisch einde is nu onafwendbaar. De ganse dorpsgemeenschap belegert het huis van Susannah en steekt het in brand.

Susannah - Jaclyn Bermudez als Susannah Polk, Raymond Ayers als Mr. McLean en Ensemble (Foto: Kühle)Carlisle Floyd was de zoon van een Methodistische predikant en was als dusdanig goed bekend met het milieu waarin een geloofsgemeenschap aangezet kan worden tot het verketteren van een vermeende zondaar. De partituur die Floyd voor deze opera schreef, is nooit atonaal en ligt goed in het oor. Hij maakte veelvoudig gebruik van volksmelodieën zoals “square dance”, gospel en jazz.

De opvoering in Hagen was bijzonder geslaagd. Als Susannah hoorden wij de jonge Jaclyn Bermudez, een nogal wisselvallige lichte, heldere sopraan die naast bijzonder mooie momenten wat geforceerd klonk in de luide passages. Haar uitbeelding was bijzonder geloofwaardig, opgewekt, wat uitdagend en naïef in het begin van de opera, na haar ontnuchtering sterk getekend en met dramatische expressie.
Sam was de tenor Charles Reid, een bijzonder mooie stem, zijn timbre deed ons denken aan dat van Jerry Hadley. Jammer dat deze in de hoge tessituur wat verkleurde en scherp werd. Hij was geloofwaardig als de labiele, aan alcohol verslaafde broer van Susannah.
Ook de basbariton Rainer als de hypocriete preker Blitch beleefde zijn rol zeer intens, al had een voller geluid het personage nog meer reliëf kunnen geven.

Het was vooral het ensemblewerk dat deze voorstelling bijzonder genietbaar maakte, de uitstekende kleine rollen en het dynamische koor. Wij citeren de goed getypeerde dorpsidioot Little Bat door de tenor Jeffery Krueger, de vier dorpsouderen van Raymond Ayers, James Wood, Richard van Gemert, Orlando Mason en de vier roddeltantes van Marilyn Bennett, Dagmar Hesse, Tanja Schun en Rena Kleifeld.

Susannah - Dagmar Hesse als Mrs. Gleaton, Marilyn Bennett als Mrs. McLean, Tanja Schun als Mrs. Hayes en Rena Kleifeld als Mrs. Ott (Foto: Kühle)Er werd gelukkig niet met de regie geëxperimenteerd. Regisseur Roman Hovenbitzer liet de opera afspelen in zijn juiste context. De opera vraagt nogal wat scènewisselingen, maar dat werd vrij vlot opgelost door een zeer mobiel decor en door alle de personages in te schakelen voor het aan- en wegbrengen van stoelen en tafels. Er werd bijzonder intens geacteerd door een homogeen ensemble dat tot in de kleinste details op elkaar was ingespeeld.

Een voltreffer die wij zeker kunnen aanraden.

Er zijn nog voorstellingen op 14 april, 11 mei, 10, 14, 17 en 24 juni 2012.

Er bestaat een cd-opname van de opera op het merk Virgin Classics met Cheryl Studer als Susannah, Jerry Hadley als Sam Polk en Samuel Ramey als Olin Blitch. Koor en orkest van de Opéra de Lyon o.l.v. Kent Nagano.

G.M. (Gepubliceerd op 14/4/2012)

Foto's van boven naar onder:

1) Rainer Zaun als Olin Blitch en de geloofsgemeenschap.
2) Jaclyn Bermudez als Susannah Polk, Raymond Ayers als Mr. McLean en Ensemble.
3) Dagmar Hesse als Mrs. Gleaton, Marilyn Bennett als Mrs. McLean, Tanja Schun als Mrs. Hayes en Rena Kleifeld als Mrs. Ott.

Copyright foto's © Kühle.

TERUG NAAR KEUZELIJST DUITSLAND