OPERA GAZET

RECENSIES

CONCERTEN EN OPERAVOORSTELLINGEN IN GENT

“VERDI-CONCERT”

Lyrica GentSelecties uit “Il Trovatore” en “La Forza del Destino” van Giuseppe Verdi door Lyrica Gent in het Kunstencentrum Vooruit op zondag 25 september 2011.

Vooraf werd een aankondiging gedaan door de voorzitter John Boeren dat de geplande tenor Mickael Fischi-Spadaccini geopereerd werd aan de stembanden wegens knobbeltjes en vervangen werd door Simon Esteban La Rosa. Een tweede mededeling was dat de sponsor voor het orkest en de dirigent wegens bankroet wegviel, zodat het geheel zou begeleid worden door de pianist Angelo Inglese.

Simon Esteban La RosaWe konden onmiddellijk constateren dat deze allround muzikant een uitstekende begeleider is. Tevens trachtte hij ook het koor te leiden, hoewel de koordirigent wel aanwezig was. Het Opera- en Belcantokoor L. Soudan, voorbereid door Herman Streulens, was nogal mager bezet en soms ook een beetje slordig. Dit koor heeft duidelijk nood aan jong bloed.

Het eerste deel van het programma bestond uit fragmenten van “Il Trovatore”. De sopraan Margaret Sitniak zong praktisch de hele partij van Leonora. Hoewel soms een beetje onevenwichtig, was ze voor ons toch de beste vrouwelijke soliste.
De vervangende tenor Simon Esteban La Rosa heeft een zeer goede stem, maar zingt soms ongecontroleerd. Alles lijkt zeer moeilijk te zijn, waartegenover staat dat hij wel een mooie mezza-voce heeft. Na de twee aria’s van Manrico “Ah, si ben mio” en “Di quella pira” oogstte hij een groot succes bij het publiek.
De bariton Emilio Marcucci begon met een foutieve inzet. Hij bezit een zeer mooie stem en op één noot na was hij de beste vertolker op dit concert. Het zeer mooie duet van Leonora met Luna was zowat het beste nummer uit de selectie van “Il Trovatore”, hoewel het tempo wel zeer vlug genomen werd.
De mezzosopraan Ambra Vespasiani hoorden wij reeds verschillende malen op de concerten van Lyrica. Het medium van de stem klinkt zeer vol, maar de hoge noten zijn een beetje schril en de overgang naar de zogenaamde borststem klonk een beetje geforceerd.

Emilio MarcucciHet tweede deel van het programma werd gewijd aan “La Forza del Destino”, waarin de sopraan Adriana Morelli de vrouwelijke rol van Leonora zong. Ze begon zeer mooi maar verzwakte geleidelijk, de stem leek zeer vlug vermoeid te zijn. Nicolas Christou leverde slechts een kleine bijdrage aan het geheel. Hij zong Ferrando in “Il Trovatore” en in “La Forza del Destino” vertolkte hij de partij van Padre Guardiano.

Een beetje grappig was het spel met de partituren, zoeken naar de juiste partituur en dan naar de juiste pagina.

Er werden enkele aria’s uit het programma zonder aankondiging weggelaten, maar dit was zeker geen probleem, daar het programma nu al vrij lang was. Dit was misschien ook de reden voor het minder goed presteren van enkele solisten.

Het Gentse publiek was alleszins tevreden met de geleverde prestaties en vond het een formidabel concert, te oordelen aan het uitbundige slotapplaus.

Het volgende concert is op zondag 27 november 2011 in het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent met de sopraan Qilian Chen en de tenor Javier Palacios.

Hopelijk volgen er voor Lyrica geen verdere tegenslagen, daar zij toch een belangrijke bijdrage leveren aan het Gentse operaleven.

H.V. (Gepubliceerd op 27/9/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) Simon Esteban La Rosa.
2) Emilio Marcucci.

Copyright foto's © Lyrica Gent.

TERUG NAAR KEUZELIJST BELGIË

“BENEFIETCONCERT VOOR LYRICA”

Lyrica GentConcert in het Koninklijk Muziekconservatorium Gent op zondag 27 november 2011

Qilian ChenHet concert werd geopend door de tenor Javier Palacios, die voor het Lyrica publiek helemaal geen onbekende is. Hij zong in het eerste deel aria’s uit “Carmen”, “Cavalleria Rusticana” en “Tosca”. Deze sympathieke zanger liet een sterke stem horen, afgewisseld met zeer mooie piano’s. De stem is nog gegroeid en hij zong met een zuiders temperament en met veel passie. Dankzij de zeer goede akoestiek van de zaal konden we zijn prestatie tot in de kleinste details waarderen.

Zijn optreden werd afgewisseld met de sopraan Qilian Chen die aria’s bracht uit “Iris”, “Mefistofele” en “Louise”. Het deed ons genoegen ook fragmenten uit minder bekende werken te horen. Alles werd zeer stijlvol en beheerst gebracht.
Zij besloten samen het eerste deel met het heerlijke maar veel te weinig uitgevoerde Kersenduet uit “L’Amigo Fritz” van Mascagni.

Het tweede deel opende met fragmenten uit “West Side Story” door beide solisten, waarin we de vlotheid van de sopraan en de gevoelige piano’s van de tenor konden waarderen.
Daarna zongen ze weer afwisselend, eerst de tenor met diverse Spaanse bekende liederen en aria’s zoals “Te quiero morena”, “No puede ser en Granada”, daarna de Chinese sopraan die ons liet kennis maken met liederen uit haar vaderland, die ze zelf ook inleidde.

Het tweede deel eindigde officieel met het liefdesduet uit “Madama Butterfly”. Het niet zo talrijk opgekomen publiek applaudisseerde met zoveel enthousiasme dat diverse bisnummers werden afgedwongen. Het werden een duet uit “Die lustige Witwe” en “Catari”.

Daniel BlumenthalEen formidabele prestatie werd geleverd door de pianist Daniel Blumenthal, die niet alleen uitstekend en zeer volgzaam begeleidde, maar ons tevens vergastte op twee intermezzo’s voor piano solo, n.l. een Tarantella van Leoncavallo en drie Preludes van Gershwin.

Op enkele kleinigheden na, alleen hoorbaar voor insiders of kenners, was er weinig kritiek te leveren. Men kon dus onafgebroken genieten van het hele concert.

Op zondag 29 januari 2012 om 15 uur wordt door Lyrica in de zaal van de Vlaamse Opera te Gent een operetteconcert ingericht met selecties uit “Der Bettelstudent” en “Der Graf von Luxemburg”.

H.V. (Gepubliceerd op 29/11/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) Qilian Chen.
2) Daniel Blumenthal.

TERUG NAAR KEUZELIJST BELGIË

“IN DE DROOMWERELD VAN DE OPERETTE”

Lyrica GentNieuwjaarsconcert door Lyrica Gent in de Vlaamse Opera te Gent op 29 januari 2012.

Het programma vermeldde grote selecties uit “Der Bettelstudent” van Karl Millöcker en “Der Graf von Luxemburg” van Franz Lehar.

Katty KochmanDe sopraan Katty Kochman is afkomstig uit Praag (Tsjechië) en zong in beide werken de hoofdrollen. Ze heeft een mooie en krachtige stem, maar moet nog wat werken aan rondere en vollere hoge tonen. Ook misten we een beetje emotie en passie.

De tenor Tiemin Wang uit Beijing (China) bezit een heldere stem, maar produceerde diverse onzuivere tonen. Niettemin kon hij ons aangenaam verrassen met zijn hoge noten in de aria “Es duftet nach Trefle incarnat” uit “Der Graf von Luxemburg” en in “Der Bettelstudent” met de hoge Des aan het slot van “Ich hab’ kein Geld”. Ook misten we een beetje de typische operette charme van de jeune premier.

De zangers van het soubrette koppel waren echter wel opgewassen tegen de eisen van deze typische figuren in een operette. De sopraan Helena Maes en de tenor Koen Vereertbrugghen beschikken beide over soepele en aangenaam klinkende stemmen en hun interpretatie van deze soort rollen was perfect, zelfs met een verrassend leuk dansje erbij.

Paul ClausDe bariton Paul Claus is een vaste waarde op de concerten van Lyrica en was eigenlijk de ster van de namiddag. Zijn volle stem en verrassende hoge noten, naast een zeer professionele interpretatie, waren indrukwekkend en waar nodig ook erg komisch.
In “Der Bettelstudent” was de mezzosopraan Lola Di Vito een goede aanvulling in de rol van de moeder.

Het koor FA.SI.NANT uit Drongen-Baarle was vrij talrijk aan de dameskant, maar klonk tamelijk zwak. Een aantal kinderen zorgden voor de Carnavalssfeer in “Der Graf von Luxemburg”.
Het Brussels Symphony Orchestra had goede momenten maar klonk over het algemeen tamelijk slordig. De dirigent Geert Soenen deed nochtans alle moeite van de wereld om het geheel in goede banen te leiden. Ondanks alle problemen kon hij toch de Weense stijl respecteren.

Dat het Gentse publiek van operette houdt, werd zeer duidelijk door de talrijke opkomst en de enthousiaste reacties.

Het volgende concert van Lyrica gaat onder de titel “Van Mozart tot Broadway” met “jonge solisten voor de toekomst” in de Minardschouwburg te Gent op 26 februari 2012.

H.V. (Gepubliceerd op 31/1/2012)

Foto's van boven naar onder:

1) Katty Kochman.
2) Paul Claus.

Copyright foto's © Lyrica Gent.

TERUG NAAR KEUZELIJST BELGIË