OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN WENEN

“DIE ZAUBERFLÖTE”

Marionettentheater Schloss SchönbrunnOpera van Wolfgang Amadeus Mozart (muziek) en Emanuel Schikaneder (libretto). Eerste opvoering op 30 september 1791 te Wenen. Bijgewoonde voorstelling op 1 augustus 2011 door het Marionettentheater Schloss Schönbrunn te Wenen, opgericht door Werner en Christine Hierzer.

Voor de aanvang van de voorstelling werd door Christine Hierzer zeer kort maar duidelijk verteld op welke manier de poppen bediend worden en maakte zij ons duidelijk dat men minstens drie jaar nodig heeft om een volwaardige poppenspeler te worden.

Die Zauberflöte - Vooraan de koningin van de nacht, achteraan links: Pamina (Foto: Marionettentheater Schloss Schönbrunn)Er werd gebruik gemaakt van een Cd opname van "Die Zauberflöte" met als voornaamste solisten Kurt Rydl (Sarastro), Hellen Kwon (Koningin van de Nacht), Elisabeth Norberg-Schulz (Pamina), Herbert Lippert (Tamino) en Georg Tichy (Papageno).

De enscenering van Professor Gerhard Tötschinger was eenvoudig maar toch functioneel. Enerzijds werd de waardigheid en anderzijds de humor niet vergeten. De poppen werden voor ons na een tijdje bijna levende figuren. De originele opname werd lichtjes ingekort, wat tot resultaat had dat het geheel voor iedereen aangenaam, artistiek en geloofwaardig was. Het selecte publiek reageerde dan ook zeer enthousiast met een langdurig applaus.

Na de voorstelling mocht het publiek een blik werpen achter het podium en ook de marionetten van dichtbij bekijken.

Dit is werkelijk een aanrader, ook als men niet zo’n grote operaliefhebber is.

H.V. (Gepubliceerd op 14/8/2011)

Foto: Vooraan rechts de koningin van de nacht. Achteraan links Pamina.

Copyright foto © Marionettentheater Schloss Schönbrunn.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

Wiener Operettensommer

“DIE CSARDASFÜRSTIN”

Operette van Emmerich Kálmán (muziek) en Leo Stein & Bela Jenbach (libretto). Eerste opvoering in1915 in het Johann Strauss Theater te Wenen. Première van deze productie door Wiener Operettensommer op 5 juli 2011. Bijgewoonde voorstelling in het Schlosspark Theresianum op 2 augustus 2011.

Die Csardasfürstin - Eva Kumpfmüller (Die Csardasfürstin) en ballet (Foto: Werbesaat)Graaf Edwin is verliefd op de cabaretzangeres Sylva Varescu en geeft haar een schriftelijke belofte om binnen de acht weken met haar te trouwen. Hij wordt echter terug naar huis bevolen door zijn vader, Vorst Leopold Maria von und zu Lippert-Weylersheim, om er met Stasi, zijn nichtje te huwen. Sylva was ondertussen op tournee naar Amerika en bij haar terugkomst besluit ze met Boni, de vriend van Edwin, het verlovingsfeest van Edwin met Stasi bij te wonen. Ze geven zich echter uit als een gehuwd koppel: Graaf en Gravin Káncsiánu. Zoals in een goede operette de gewoonte is, loopt de tweede akte daardoor slecht af, maar in de derde akte komt alles weer goed: Edwin belooft Sylva zijn trouw en Boni weet Stasi te overtuigen met hem te trouwen.

Dit is de derde productie van de “Windberger Art GmbH” die wij bijwoonden en de kwaliteit gaat steeds in stijgende lijn.

Als "Csardasfürstin" en ster van het Budapester Orpheum was Eva Kumpfmüller ook de ster van de avond. Zij bezit een schitterende en soepele stem en het nodige acteertalent. Katrin Fuchs speelde de soubretterol Stasi op zeer hoog niveau. Eveline Schloffer als Anhilte, vertolkte op zeer jeugdige wijze de ondeugende moeder van Edwin.

Die Csardasfürstin - Michael Havlicek (Graaf Boni Kancsianu) en ballet (Foto: Werbesaat)Eugene Amesmann, die voor ons helemaal geen onbekende is, vertolkte de rol van Edwin. Zijn krachtige en heldere tenorstem en zijn vlot acteertalent leidden tot een zeer goede prestatie. Michael C. Havlicek was een uitstekende buffo zanger-acteur, ideaal voor de rol van graaf Boni. Alois A. Walchshofer was een zeer waardige en sympathieke Feri. Reinhard Hauser incarneerde de vorst Leopold Maria en Richard Helm was Oberleutnant Rohnsdorff, beiden in uitstekende compositierollen.

Opvallend waren de acht variétédames, die zowel zeer pittig dansten als ijverig meezongen. Het vierkoppige herenensemble moest hiervoor niet onderdoen.

Reinhard Hauser was ook de regisseur en zonder af te wijken van het origineel, was het toch een zeer vlot en vindingrijk geheel.

Het Metropolitan Kammerorchester Wien stond onder leiding van Charles Prince, die naar ons gevoel een beetje moeite had om zich aan te passen aan de Weense Charme.

Die Csardasfürstin - Eva Kumpfmüller (Die Csardasfürstin) en Eugene Hamesmann (Edwin) (Foto: Werbesaat)In de herfst 2011 wordt “Die Polnische Hochzeit” van Joseph Beer opgevoerd.
Voor de zomer 2012 is “Das Land des Lächelns” aangekondigd.

H.V. (Gepubliceerd op 15/8/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) Eva Kumpfmüller (Die Csardasfürstin) en ballet.
2) Michael Havlicek (Graaf Boni Kancsianu) en ballet.
3) Eva Kumpfmüller (Die Csardasfürstin) en Eugene Hamesmann (Edwin)

Copyright foto's ©
Werbesaat.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK