OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN ST. MARGARETHEN EN MÖRBISCH

Opernfestspiele St. Margarethen

“DON GIOVANNI”

Opera van Wolfgang Amadeus Mozart (muziek) en Lorenzo da Ponte (libretto). Eerste opvoering op 29 oktober 1787 in het Gräflich Nostitzschen Nationaltheater te Praag. Première van de productie door de “Opernfestspiele St. Margarethen” in de Steinbruch op de Ruffinibühne op 19 juli 2011. Bijgewoonde voorstelling op 3 augustus 2011.

Don Giovanni - Don Giovanni (Josef Wagner) (Foto: Andreas Tischler)Don Giovanni is voortdurend uit op avontuurtjes, terwijl zijn bediende Leoporello buiten de wacht houdt. Bij aanvang tracht hij Donna Anna te verleiden. Haar vader, de Commendatore, komt haar ter hulp, daagt Don Giovanni uit tot een tweegevecht en wordt gedood. Don Giovanni heeft al een nieuw slachtoffer gevonden: Donna Elvira, die hij vroeger heeft verlaten. Hij laat het echter aan Leporello over om haar te troosten. Wanneer de bruidstoet van Zerlina en Masetto voorbijkomt, overtuigt Don Giovanni de bruidegom Zerlina bij hem te laten: hij zal wel op haar passen. Masetto wil hier tussenkomen, maar wordt door Leoporello meegenomen. Wanneer Don Giovanni met Zerlina wil weggaan, komt Donna Elvira ter hulp.
Na heel wet verwikkelingen ontmoeten Don Giovanni en Leporello elkaar op een kerkhof, vlakbij het graf van de Commendatore. Don Giovanni nodigt spottend het beeld uit om te komen eten, waarop het beeld met een knik van het hoofd de uitnodiging aanneemt. Het diner wordt ook meteen het einde van de rokkenjager, want de Commendatore zorgt er voor dat hij vanuit de hel door vlammen verzwolgen wordt.

Don Giovanni - Don Giovanni (Josef Wagner), Leporello (Thorsten Grümbel), Donna Elvira (Cristina Baggio) en Don Ottavio (Benjamùin Burns) (Foto: Andreas Tischler)Don Giovanni werd gezongen door Josef Wagner, Leporello door Thorsten Grümbel en Don Ottavio door Benjamin Bruns. Deze belangrijke herenrollen werden uitstekend vertolkt. Hierop sloten Selcuk Cara als Masetto en Dirk Aleschus als Commendatore uitstekend aan. Hale Soner als Donna Anna en Cristina Baggio als Donna Elvira, leverden beiden een goede prestatie en ook Anna Virovlansky als Zerlina was een zeer pittige aanvulling bij de damessolisten.

De muzikale instudering berustte bij Johannes Wildner, maar onze voorstelling werd gedirigeerd door Radoslaw Szulc. Hij had het Orchesterakademie auf Schloss Esterházy goed in handen. Toch liet de klankversterking te wensen over en werden de zangers soms overstemd door het orkest. Het Festspielchor werd voorbereid door Mauro Fabbri.

Het kolossale en zeer beweeglijke decor van Paul Zoller was indrukwekkend. Regisseur Thilo Reinhardt wist de nodige variatie te brengen en probeerde met diverse vondsten de actie een weinig uit te breiden over het reusachtige podium. Het kostuumontwerp van Annette Braun was niet altijd tijdgebonden, maar de personages werden door hun kledij wel duidelijk voor het publiek.

Don Giovanni - Masetto (Selkuc Cara) en Zerlina (Anna Virovlansky) (Foto: Andreas Tischler)De laatste vijf minuten werden helaas verstoord door een regenbui, wat heel jammer was voor deze mooie productie.

Er wordt nog gespeeld tot 28 augustus 2011.
Voor volgende zomer is “Carmen” van Bizet gepland van11 juli tot 26 augustus 2012.

H.V. (Gepubliceerd op 15/8/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) Don Giovanni (Josef Wagner)
2) Don Giovanni (Josef Wagner), Leporello (Thorsten Grümbel), Donna Elvira (Cristina Baggio) en Don Ottavio (Benjamùin Burns)
3) Don Giovanni - Masetto (Selkuc Cara) en Zerlina (Anna Virovlansky) (Foto: Andreas Tischler)

Copyright foto's © Andreas Tischler.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

Seefestspiele Mörbisch 2011

“DER ZIGEUNERBARON”

Der Zigeunerbaron - Katrin Adel (Saffi), Lucian Krasznec (Barinkay) en Monika Bohinec (Cipra) (Foto: Seefestspiele Mörbisch)Operette van Johann Strauss (muziek) en Ignatz Schnitzer (libretto) naar een verhaal van Maurus Jókai. Aanpassingen voor de Seefestspiele Mörbisch door KS Brigitte Fassbaender. Eerste opvoering op 24 oktober 1885 in het Theater an der Wien te Wenen. Première van deze productie door de Seefestspiele Mörbisch op 14 juli 2011. Bijgewoonde voorstelling op 4 augustus 2011.

Het verhaal gaat hoofdzakelijk over Sándor Barinkay die terugkeert om zijn voorvaderlijke gronden in bezit te nemen en daar verliefd wordt op het zigeunermeisje Saffi. Door de zigeuners wordt hij tot baron gepromoveerd. Hij vindt ook de goudschat van zijn voorouders en nadat allen ten strijde getrokken zijn en daarna veilig teruggekeerd, volgt voor iedereen het traditionele “happy-end”.

Tijdens een korte inleiding door intendant Harald Serafin, verzekerde hij ons dat het niet zou regenen en dat klopte. De volledige muzikale leiding berustte bij Manfred Mayerhofer. Het Festival Orchester Mörbisch onder de bezielende leiding van Günther Fruhmann startte met de pittige ouverture. Ondertussen kwamen al medewerkers klaar staan en werden grote decorstukken moeiteloos op hun plaatsen gezet.

Der Zigeunerbaron - Lucian Krasznec (Barinkay) en Katrin Adel (Saffi) (Foto: Seefestspiele Mörbisch)Harald Serafin deed dan zijn intrede als Conte Carnero en spijts zijn tachtigjarige leeftijd, kwamen alle teksten nog zeer vlot en uitdrukkingsvol over. Ook de zangstem was nog steeds klankrijk. Wolgang Bankl als Zsupan zong dan met veel glans zijn lied “Ja, das Schreiben….”. Voor ons was Lucian Krasznec een nieuwe ontdekking in de rol van Sandor Barinkay. Deze tenor bezit een prachtige stem met hoge C. Hij heeft ook de ideale figuur en acteert zeer vlot. Zijn aria “Ja, das Alles auf Erd’…” oogstte een verdiend applaus. Gernot Heinrich als Ottokar liet ook een mooi gekleurde stem horen. Daniel Serafin als Homonay ronselde op een zeer ludieke manier de hoofdvertolkers om mee ten strijde te trekken. Twee kleine partijen werden vertolkt door Zoltan Galamb (Pali) en Michael Stark (Istvan).

Ook bij de dames waren alle rollen uitstekend bezet. Katrin Adel als Saffi leverde een topprestatie met een mooie stem en veel uitdrukking. Monika Bohinec liet als de zigeunerin Czipra een heerlijk vol geluid horen. Iva Mihanovic als Arsena en Linda Plech als Mirabella waren evenwaardige vertolkers.

Het grote ballet danste op een choreografie van Giorgio Madia en was zeer indrukwekkend in de ensembles en in de twee Einlagen “Élyen a Magyar” en de Csárdás uit “Ritter Pazman”, beiden ook van Johann Strauss. Het Bühnenbild was een concept van Brigitte Fassbaender en Rolf Langenfass. De zeer bekende KS Brigitte Fassbaender verzorgde de enscenering. De massascènes waren overweldigend door het grote aantal personen op het podium. Toch hadden we de indruk dat sommige solisten zich een beetje verloren voelden.

Der Zigeunerbaron - Wolfgang Bankl (Zsupan) met ballet (Foto: Seefestspiele Mörbisch)De voorstelling besloot met een langdurig en enthousiast applaus en werd daarna nog bekroond door een prachtig vuurwerk.

Er zijn nog voorstellingen tot 28 augustus 2011.
Volgend seizoen is het laatste onder de leiding van Harald Serafin en dat wordt vanaf 12 juli 2012 gevierd met “Die Fledermaus” van Johann Strauss.

H.V. (Gepubliceerd op 16/8/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) Katrin Adel (Saffi), Lucian Krasznec (Barinkay) en Monika Bohinec (Cipra)
2) Lucian Krasznec (Barinkay) en Katrin Adel (Saffi)
3) Wolfgang Bankl (Zsupan) met ballet.

Copyright foto's © Seefestspiele Mörbisch.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK