OPERA GAZET

RECENSIES

OPERAVOORSTELLINGEN IN BAD ISCHL

Lehar Festival Bad Ischl

“IM WEISSEN RÖSSL”

Zangspel in drie akten van Hans Müller en Erik Charell, vrij naar het Lustspel van Oscar Blumenthal en Gustav Kadelburg, liedtesten van Robert Gilbert, muziek van Ralph Benatzky. Verdere muzikale bijdragen van Bruno Granichstaedter, Robert Gilbert, Robert Stolz en Hans Frankowski. Eerste opvoering op 8 november 1930 in het Deutsche Schauspielhaus Berlin. Première van deze productie door het Lehar Festival op 16 juli 2011. Bijgewoonde voorstelling  in het Kongress & Theater Haus te Bad Ischl op 28 juli 2011.

Im weissen Rössl - De aankomst van de keizer (Gerhard Balluch) (Foto Hofer)Deze uitvoering van de bekende operette "Im weissen Rössl" bevatte praktisch alle muzikale nummers. Zoals het de gewoonte is in dit vak, werden de teksten soms lichtjes aangepast aan de lokale plaatsen en gebeurtenissen. Deze voorstelling werd gedirigeerd door Andreas Penninger, die het mooi en vlot klinkende orkest op zeer treffelijke wijze door alle bekende melodieën loodste.

Bij de aanvang kwam de vervangster van de intendant aankondigen dat deze voorstelling niet geleid zou worden door Marius Burkert, maar door zijn assistent Andreas Penninger. Verder vertelde ze dat de tenor Reinhard Alessandri, die de rol van Dr. Siedler zou vertolken, niet kon zingen. Hij heeft wel de rol gespeeld en ook de gesproken tekst zelf gedaan, maar de zangpartij werd vanuit de orkestbak gezongen door de Weense tenor Anton Graner. Dit was geen groot probleem daar er met klankversterking gewerkt werd. Deze tenor bezit een aangenaam klinkende stem en het was wel leuk dat de twee tenoren aan het slot samen kwamen groeten.

Im weissen Rössl - Leopold (Boris Pfeifer) (Foto Hofer)De centrale rol van Leopold werd vertolkt door Boris Pfeifer, een schitterende acteur, met een stem die vooral geschikt lijkt voor het musicalgenre. Zijn partner Josepha, de waardin, werd gebracht door Ulrike Beimpold, ook een uitstekende actrice, die echter naar het einde toe een beetje vermoeidheid toonde. Wilhelm Giesecke, fabrikant, was een komische glansrol voor Ernst-Dieter Suttheimer. Zijn dochter werd zeer goed gezongen en gespeeld door Romana Noack, die we nog pas hoorden als de Lustige Witwe in Düsseldorf. Voor ons was de Sigismund van Christoph Wagner-Trenkwitz een ware verrassing: vooral zijn opkomst per segway was een voltreffer. Het slissende Klärchen werd jong en vlot gebracht door Caroline Vasicek, Gerhard Balluch was een aandoenlijke Keizer Franz Joseph, Thomas Zisterer een leuke piccolo en een extra was de “Jodlerin” Maria Gusenleitner. Tot slot een speciale vermelding voor Frank-Michael Weber als professor Hinzelmann.
Het ballet van zes meisjes en twee heren vervolledigden op schitterende wijze het geheel.

De regie van Gernot Kranner zorgde ervoor dat het maximum uit deze operette gehaald werd. Het was allemaal vrolijk, lichtvoetig en zeer smaakvol. Het decor was een handige oplossing met vier panelen die steeds gedraaid en verplaatst werden. Zo werd er een hele tijd gepraat over het balkon, dat men nooit te zien kreeg. Misschien werd er iets te veel op de verbeelding van het publiek gerekend. Maar het publiek reageerde zeer enthousiast met veel open doekjes en een fantastisch slotapplaus.

Im weissen Rössl - Josepha (Ulrike Beimpold) en Wilhelm Giesecke (Ernst-Dieter Suttheimer) (Foto Hofer)Wij kennen het werk uitstekend en voelden ons zeer gelukkig met deze productie.

Er zijn nog voorstellingen op 14, 17, 19, 21, 24, 25 , 27 augustus en 2 september 2011.

H.V. (Gepubliceerd op 13/8/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) De aankomst van de keizer (Gerhard Balluch)
2) Leopold (Boris Pfeifer)
3) Josepha (Ulrike Beimpold), Wilhelm Giesecke (Ernst-Dieter Suttheimer) en ensemble.

Copyright foto's © Foto Hofer.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

Lehar Festival Bad Ischl

“PAGANINI”

Operette in drie akten van Franz Lehar (muziek) en Paul Knepler & Béla Jenbach (libretto). Eerste opvoering op 30 oktober 1925 in het Theater an der Wien te Wenen. Première van deze productie door het Lehar Festival op 23 juli 2011. Bijgewoonde voorstelling in het Kongress & Theater Haus te Bad Ischl 29 juli 2011.

Paganini - Anna Elisa (Miriam Portmann) en Paganini (Vincent Schirmacher) (Foto Hofer)Maria Anna Elisa, de zuster van Napoleon, ontmoet Paganini en bij het horen van zijn vioolspel wordt ze op slag op hem verliefd. Hij volgt haar naar Lucca en spijts haar echtgenoot, houdt de relatie stand. Napoleon wil hier een eind aan maken en stuurt zijn vertegenwoordiger om Paganini aan te houden. Anna Elisa neemt hem echter in bescherming. Paganini tracht te vluchten. Aan de grens ontmoeten ze elkaar nog even en dit is het definitieve afscheid. Ondertussen is er ook de geschiedenis van Vorst Felice Bacciocchi, de man van Anna Elisa met de hofprimadonna Bella Giretti, die eigenlijk ook verliefd is op Paganini, maar tenslotte kiest voor Markies Giacomo Pimpinelli. Deze ingewikkelde inhoud gaf echter aan Franz Lehar de mogelijkheid om een schitterende melodische rijkdom te schrijven.

De rol van Maria Anna Elisa, vorstin van Lucca en Piombino, werd voortreffelijk ingevuld, zowel scenisch als vocaal door Miriam Portmann. Ons hinderde alleen haar kleed in de laatste scène, dat niet bepaald elegant oogde. Nicolo Paganini werd vertolkt door Vincent Schirrmacher voor de zang en Marko Radonic voor de vioolsolo’s. Vooral de zang en het acteertalent van de tenor beviel ons. Zijn krachtige, heldere en soepele stem overtuigde volledig. We apprecieerden ook de enkele extra hoge noten. Verena Barth-Jurca was een zeer fijne en voorname Bella Giretti met veel dans en acteertalent en een goed geplaatste stem. De tenor Michael Pflumm was een zeer beweeglijke Pimpinelli. Met zijn zeer klare en mooie stem is hij zeker geschikt voor meer belangrijke partijen. Verdere rollen waren Tomaz Kovacic (Vorst Felice en Foletto, een smokkelaar), Gerhard Balluch (Bartucci, de impresario, Graf Hédouville en Beppo een smokkelaar). Opvallend was ook de mooie stem van Stepan Karelin als Tofolo, een smokkelaar, in zijn lied in de laatste akte. We zagen verder nog Alexandra Zimmermann (Coralina), Traian Mihai Miscu (Marco), Thomas Egresi (Philippo), Susanne Cycha (Emanuela), Giuseppe Preims (de waard) en Dorli Buchinger (Anita).

Paganini - Pimpinelli (Michael Pflumm) en Bella Giretti (Verena Barth-Jurca) (Foto Hofer)Vooraf werd melding gemaakt dat de dirigent voor deze avond, de jeugdige Michael Zehetner, “Paganini” voor de eerste maal zou dirigeren. Alles was in de goede stijl en het orkest klonk prachtig. De regie en de choreografie werden verzorgd door Leonard Prinsloo. De dansen werden zeer aangenaam gebracht. Voor de regie hebben we onze bedenkingen: “Gern’ hab ich die Frau’n geküsst” werd door een rokende tenor gezongen, men lag regelmatig op de grond tijdens mooie muzikale fragmenten en het koor moest zich gedragen als een bende losgeslagen gekken, met “tics nerveux” en ongecontroleerde bewegingen. De kledij was smakeloos, allen in het zwart en geschminkt als “Gotics”, terwijl logischerwijze alleen de duivelskunstenaar Paganini in het zwart moet gekleed zijn.

Niettegenstaande onze opmerkingen, was dit meesterwerk toch te genieten dankzij de vier hoofdvertolkers.

Er zijn nog voorstellingen op 15, 20, 26, 28 augustus en 3 september 2011.

H.V. (Gepubliceerd op 13/8/2011)

Foto's van boven naar onder:

1) Anna Elisa (Miriam Portmann) en Paganini (Vincent Schirmacher)
2) Pimpinelli (Michael Pflumm) en Bella Giretti (Verena Barth-Jurca)

Copyright foto's © Foto Hofer.

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK

Lehar Festival Bad Ischl

“51 JAAR OPERETTE IN BAD ISCHL”

Kongress und Theaterhaus Bad Ischl (Foto: www.fotohofer.at )Persconferentie door het Lehar Festival Bad Ischl te Wenen op 3 mei 2012.

In 2012 zijn “Der Vogelhändler” van Karl Zeller en “Zigeunerliebe” van Franz Lehar geprogrammeerd.

Bij zijn inleiding maakte Intendant Dr. Michael Lakner bekend dat hij tot 2019 deze functie zal blijven vervullen. Hij verklaarde dat zowel beroeps als private redenen tot dit besluit hebben geleid. Hij is zich er van bewust dat het op dit ogenblik belangrijk is continuïteit in het theaterleven te behouden. Het heeft bijna twee jaar geduurd voor hij een nieuwe weg en een nieuwe esthetiek voor een breed publiek smaakvol kon voorstellen. Dat er vorig jaar een bezoekersaangroei was van 17%, maakte het belangrijk om de samenwerking met de stad Bad Ischl verder te zetten, ondanks andere opties die hem aangeboden werden.

Hierna kregen we een uitgebreid overzicht over alle geplande activiteiten in het zomerseizoen 2012. Hij ziet het als een contrapunt dat de populaire hit een juweeltje ontmoet. Dit was zijn manier om “Der Vogelhändler” van Zeller te vergelijken met “Zigeunerliebe” van Lehar. Bij deze tweede productie berust de leiding bij het ervaren team: Leonard Prinsloo (regie) en Marius Burkert (muzikale leiding). Bij de sterren van vorig jaar: Miriam Portmann en Verena Barth-Jurca voegen zich Matjaz Stopinsek en Christa Ratzenböck toe. De jonge Oekraïense tenor Jevgenij Taruntsov debuteert in de rol van de vurige Jószi.

In “Der Vogelhändler” zijn twee ontdekkingen van de intendant van de partij. De jonge Oostenrijkse Eva Maria Kumpfmüller, die in 2010 bij het “Wiener Musikseminar” in Dr. Lakner’s klas gestudeerd heeft en een eerste prijs won bij het “Dichler-Wettbewerb”, zal de Kurfürstin Marie zingen. Verder zal een jonge tenor Kejia Xiong, die uit China afkomstig is, Stanislaus vertolken. Deze zanger won bij de Zangwedstrijd van de “Festspielstadt Passau” de speciale prijs van het Lehar Festival Bad Ischl, die door Dr. Lakner in het leven geroepen werd.

De ook bij ons zeer geliefde Weense stertenor KS Sebastian Reinthaller maakt zijn Ischler debuut als Adam. Deze rol heeft hij al in een ganse rij voorstellingen te Mörbisch gezongen. Theresa Grabner keert terug naar Bad Ischl als Briefchristl. Bekende Oostenrijkse artiesten zoals Gabriele Schuchter en Christoph Waner-Trenkwitz werken ook mee. Isabella Gregor staat in voor de regie en dramaturgie, terwijl Oliver Ostermann, eerste Kapelmeester van de Bühne Baden, de muzikale leiding heeft. We kennen deze dirigent als een zeer bekwame en stijlvolle muzikant.

Dr. Michael Lakner, Theresa Grabner en KS Sebastian Reinthaller (Foto: www.fotohofer.at )Ter ere van de geboortedag van Keizer Franz Jozef is er op 16 augustus een “Kaiser-Gala”. Hiervoor werden twee uitzonderlijke solisten uitgenodigd: KS Sona Ghazarian (sopraan) en Herbert Lippert (tenor). Het orkest zal geleid worden door Marius Burkert en Dr. Lakner verzorgt de presentatie.

Op 31 juli is er een “Rezitationsabend Gerhard Balluch: Balladen! Balladen! Balladen!”

Op 7 augustus staat er nog een Lezing door Ulrike Beimpold op het programma onder de titel “Eine Birne names Beimpold” over “Das kuriose Leben einer Burgpflanze”

Onder de leiding van Leonard Prinsloo maken mensen van 10 tot 22 jaar samen met kunstenaars van het festival, Muziektheater, onder de titel “Europerette 2012” – “Ich mache Musiktheater”. Ze presenteren zich in het Lehar Theater op 28 juli en op 4 augustus 2012.

Tot slot: vanaf 2013, gaat men ook de musical “Hello Dolly” programmeren en in een verdere toekomst wordt gedacht aan “Die Landstreicher” (Ziehrer), “Gasparone” (Millöcker) en “Die Rose von Stambul” (Fall).

De juiste speeldatums en een volledig overzicht van het zomerseizoen 2012 vindt u onder www.leharfestival.at , alle vragen op info@leharfestival.at.

H.V. (Gepubliceerd op 10/5/2012)

Foto's van boven naar onder:

1) Kongress und Theaterhaus Bad Ischl.
2) Dr. Michael Lakner, Theresa Grabner en KS Sebastian Reinthaller.

Copyright foto's © Foto Hofer

TERUG NAAR KEUZELIJST OOSTENRIJK